Απρίλιος 07, 2016

ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΦΗΒΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

13-03-2008 

 

ΕRΤ3.GR


 

Τουλάχιστον μια στις τέσσερις εφήβους στις ΗΠΑ έχει μολυνθεί με περισσότερα από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) και το ποσοστό είναι υψηλότερο στις Αφροαμερικανίδες, ανακοίνωσαν σήμερα τα Αμερικανικά Κέντρα για τον ’Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC). Σχεδόν 3,2 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 14 έως 19 ετών, δηλαδή ποσοστό 26% της ηλικιακής αυτής ομάδας, έχουν ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως ο ιός των κονδυλωμάτων HPV, χλαμύδια, έρπη των γεννητικών οργάνων, τριχομονάδες. Ποσοστό 48% των Αφροαμερικανίδων έχει προσβληθεί από ένα ΣΜΝ, σε σχέση με το 20% των λευκών και το 20% των κοριτσιών μεξικανικής καταγωγής. Στην έρευνα δεν δίδονται στοιχεία για τις άλλες ισπανόφωνες έφηβες στις ΗΠΑ.

 

"Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Σάρα Φόρχαν. "Αυτό σημαίνει ότι πολλές κοπέλες κινδυνεύουν από σοβαρά προβλήματα υγείας όπως στειρότητα και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν αντιμετωπιστούν με έγκαιρη θεραπεία".

 

Τα CDC επισημαίνουν ότι το ποσοστό των λοιμώξεων με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναφέρει η μελέτη, καθώς η η λόγω έρευνα δεν συμπεριέλαβε λοιμώξεις όπως η σύφιλη, η γονόρροια, ο ιός HIV, καθώς οι μολύνσεις αυτές είναι σπάνιες στις έφηβες της ηλικιακής αυτής ομάδας.

 

Αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν για τους κινδύνους των πολλαπλών λοιμώξεων, καθώς ποσοστό 15% μεταξύ των κοριτσιών αυτών στις ΗΠΑ έχουν έχει περισσότερα από ένα ΣΜΝ.

 

Ο ιός των κονδυλωμάτων που μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι η πιο συνήθης λοίμωξη και ανιχνεύτηκε στο 18% των κοριτσιών αυτών. Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών επισημαίνουν ότι ακόμη και οι έφηβες που δεν αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους, διατρέχουν τον κίνδυνο να προσβληθούν τον ιό HPV. Για τον λόγο αυτό συστήνουν στα κορίτσια από την ηλικία των 11 ετών και στις γυναίκες έως 26 ετών να κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού HPV.

 

Δεύτερη σε συχνότητα είναι η λοίμωξη από χλαμύδια που προκαλείται από βακτήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα αναπαραγωγής της γυναίκας. Όταν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μπορεί να επεκταθεί στη μήτρα ή στις σάλπιγγες και να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Η λοίμωξη από χλαμύδια αυξάνει τον κίνδυνο στειρότητας. Ανιχνεύτηκε στο 4% των κοριτσιών. Τα CDC συνιστούν ετήσια εξέταση για χλαμύδια για τις σεξουαλικά ενεργές νέες, ηλικίας κάτω των 25 ετών.

 

Η μόλυνση από τριχομονάδες προκαλείται από το παράσιτο trichomonas vaginalis. Κνησμός, ερεθισμός του κόλπου και κολπικές εκκρίσεις είναι τα μερικά από τα συμπτώματά του. Η λοίμωξη ανιχνεύτηκε στο 3% των κοριτσιών.

 

Ποσοστό 2% των κοριτσιών έχει μολυνθεί από τον ιό του απλό έρπη τύπου 2, που προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις έρπη των γεννητικών οργάνων.

 

Τα ευρήματα αυτά που δημοσιοποιήθηκαν σε συνέδριο στο Σικάγο, βασίστηκαν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 838 κοριτσιών που μετείχαν σε εθνικής εμβέλειας έρευνα στις ΗΠΑ το 2003 και το 2004.

ΑΠΕ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!