Απρίλιος 04, 2016

ΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

01-02-2007 

 

 

Λονδίνο: Η διαβίωση κοντά σε πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των πνευμόνων των παιδιών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 3.677 παιδιά, από την ηλικία των 10 ετών μέχρι που συμπλήρωσαν και το 18ο έτος ζωής, οπότε και οι πνεύμονες έχουν πλέον αναπτυχθεί πλήρως.

Τα παιδιά που ζούσαν εντός 500 μέτρων από έναν αυτοκινητόδρομο είχαν πολύ πτωχότερη πνευμονική λειτουργία σε ηλικία 18 ετών από τα παιδιά που ζούσαν σε ακτίνα 1.500 μέτρων ή και περισσότερο από τον δρόμο, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα εντός της οικογενειακής εστίας.

 

Όπως εξηγεί ο Δρ Τζον Πήτερς που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα «πολλά παιδιά ζουν και φοιτούν σε σχολικά συγκροτήματα κοντά σε πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες. Είναι ήδη γνωστό ότι οι ρύποι των οχημάτων μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των πνευμόνων παιδιών, κατά τα άλλα, υγιών. Μάλιστα τα παιδιά που ζουν σε περιαστικές περιοχές, αλλά κοντά σε οδικές αρτηρίες, επίσης μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο. Βέβαια, ο κίνδυνος είναι σαφώς μεγαλύτερος για τα παιδιά που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και κοντά σε οδικές αρτηρίες, καθώς η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει την πνευμονική λειτουργία».

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πως ακριβώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβραδύνει την ανάπτυξη των πνευμόνων, αλλά πιστεύουν ότι η πνευμονική φλεγμονή εις ανταπόκριση στον καθημερινό ερεθισμό που προκαλούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, παίζει καθοριστικό ρόλο.

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!