Απρίλιος 04, 2016

ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΔΟΝΤΙΑ ΔΕΝ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

01-02-2007

 

Τα παιδιά με στραβά δόντια που αναγκάζονται να φορέσουν σιδεράκια, μπορεί να βελτιώνουν τελικά το χαμόγελό τους αλλά δεν είναι ούτε πιο ευτυχισμένα ούτε νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από πριν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

Μια 20χρονη μελέτη Βρετανών επιστημόνων για τις επιπτώσεις που έχουν τα σιδεράκια σε περισσότερα από 300 παιδιά της Ουαλίας έδειξε ότι τα ομορφότερα δόντια δεν είχαν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογική τους υγεία, στο μέλλον.

 

Όταν τα παιδιά ενηλικιώθηκαν και ρωτήθηκαν πάντως κανένας δεν είπε ότι μετάνιωσε που έβαλε σιδεράκια και σε γενικές γραμμές ήταν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Όμως όλοι επεσήμαναν ότι δεν υπήρξε διαφορά στην ψυχολογική τους κατάσταση, ούτε ένιωσαν καλύτερα από τους συμμαθητές τους που δεν φόρεσαν ποτέ τους σιδεράκια.

 

«Επιστημονικά, αν δεν υπάρχουν σοβαρές ανωμαλίες και ενδεχόμενο βλάβης της οδοντικής υγείας δεν πρόκειται να φέρουν ευτυχία τα ομορφότερα δόντια και δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητα τα σιδεράκια» τόνισε ο καθηγητής ορθοδοντικός δρ Γουίλιαμ Σο από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

 

Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά από όλο τον κόσμο φορούν σιδεράκια και οι γονείς μπορεί να ξοδέψουν μια μικρή περιουσία για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους.

 

Στη Βρετανία και άλλες χώρες τα σιδεράκια κοστίζουν περίπου 2.000 στερλίνες, περίπου 3.800 ευρώ ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Στα ευρήματα της βρετανικής μελέτης που δημοσιεύονται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχολογίας της Υγείας» εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κανένα από τα παιδιά που φόρεσαν σιδεράκια δεν βελτίωσε την ψυχολογική του κατάσταση όταν ενηλικιώθηκε εξαιτίας της βελτίωσης της εικόνας των δοντιών του.

«Τα δόντια είναι σημαντικά στην εικόνα των εφήβων, όμως στην ενήλικη ζωή άλλοι παράγοντες έχουν μεγαλύτερη σημασία» τόνισε η δρ Πάμελα Κίνελι από το Πανεπιστήμιο Ροουχάμπτον του Λονδίνου καταλήγοντας ότι η επιλογή για να τοποθετούνται σιδεράκια στα παιδιά δεν πρέπει να γίνεται με ψυχολογικά κριτήρια.

 

ΠΗΓΗ: Reuters, British Journal of Health Psychology (January 2007)   

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!