Απρίλιος 20, 2016

ΤΑ ΠΑΧΥΤΕΡΑ ΑΓΟΡΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ, ΕΝΩ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

 

14-05-2008 

 

ΕRΤ3.GR


Τα υπέρβαρα αγόρια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας σε σχέση με τα λεπτότερα, ενώ στα κορίτσια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή τα πιο παχουλά κορίτσια έχουν αυξημένες πιθανότητες να μπουν στην εφηβεία νωρίτερα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό την δρα Τζόις Λι του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν (Αν `Αρμπορ), δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine” (Αρχεία Παιδιατρικής και Ιατρικής των Εφήβων), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η σχέση ανάμεσα στον μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας και στην πρώιμη έναρξη της εφηβείας έχει μελετηθεί και επιβεβαιωθεί επαρκώς στα κορίτσια, αλλά στα αγόρια μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο, καθώς είχαν γίνει λιγότερες σχετικές έρευνες. Η νέα μελέτη δεν μπόρεσε να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο βάρος στο οποίο ο κίνδυνος της καθυστερημένης εφηβείας αυξάνει για τα αγόρια, όμως επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δύο παράγοντες (βάρος-εφηβεία).

Τα αγόρια αρχίζουν να δείχνουν σημάδια εισόδου στην εφηβεία συνήθως λίγο μετά τα δέκατα γενέθλιά τους, αν και -αντίθετα με τα κορίτσια που έχουν την εμμηνόρροια- δεν εμφανίζουν κάποιο συγκεκριμένο ξεκάθαρο σημάδι εφηβείας, γι’ αυτό ακριβώς η μελέτη της εφηβείας στα αγόρια είναι πιο δύσκολη. Σύμφωνα με την Λι, «βασικά, όταν μπαίνουν στην εφηβεία, τα γεννητικά όργανά τους αρχίζουν να μεγαλώνουν». Η όλη διαδικασία της εφηβείας στα αγόρια μπορεί να κρατήσει από τρία έως πέντε χρόνια.

Η κυρίαρχη σήμερα θεωρία γιατί τα κορίτσια με μεγαλύτερο βάρος μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα, είναι ότι εμπλέκεται η ορμόνη λεπτίνη, η οποία αυξάνει όταν η μάζα του λίπους ενός ανθρώπου αυξάνει. Μια παρόμοια ορμονική διαδικασία συμβαίνει και στα αγόρια. Πάντως, σύμφωνα με τη Λι, η οποία τόνισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω στο ζήτημα, «ουσιαστικά, βρισκόμαστε στο σκοτάδι αναφορικά με το πώς δουλεύει η εφηβεία».

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/164/2/139

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!