Απρίλιος 04, 2016

ΤΑ ΥΠΕΡΒΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΧΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

31-01-2007 

Τα παιδιά που διαθέτουν περιττά κιλά μπορεί να προκαλούν μόνιμες βλάβες στα πόδια τους, προειδοποιούν αμερικανοί χειρουργοί άκρου πόδα και αστραγάλου. 

«Όταν ασκείται μεγάλο βάρος και πιέσεις στους άκρους πόδες, μπορεί να προκληθούν σημαντικές αλλαγές στη δομή των ποδιών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο δρ Ντάρρυλ Χαίυκοκ, από τη Λίμα του Οχάιο. 

Οι άκροι πόδες των παιδιών δεν αναπτύσσονται πλήρως πριν από την ηλικία των 14 ή 15 ετών για τα κορίτσια και την ηλικία των 15-17 ετών για τα αγόρια, γεγονός που σημαίνει ότι τα οστά των ποδιών «εύκολα διαπλάθονται», κατά τον δρα Χαίυκοκ.

Όπως εξήγησε, ακόμα και 7 έως 10 περιττά κιλά να έχει ένα παιδί, μπορεί να προκαλέσουν επιπέδωση της ποδικής καμάρας και φλεγμονή στα σημεία από τα οποία αναπτύσσεται το οστό της πτέρνας. Τέτοιου είδους επώδυνα προβλήματα οι ειδικοί τα έβλεπαν έως πρότινος σε υπερκινητικά παιδιά, αλλά τελευταία τα εκδηλώνουν ολοένα περισσότερα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Ο δρ Χαίυκοκ τόνισε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα εάν τα παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα επειδή τα πονούσαν τα πόδια τους και δεν μπορούσαν να είναι δραστήρια ή εάν, αντιστρόφως, τα περιττά κιλά τους προκάλεσαν τις αλλοιώσεις στη δομή των ποδιών τους. 

«Είναι κλασική περίπτωση ερωτήματος ?η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα?», είπε χαρακτηριστικά. 
Το όλο θέμα περιπλέκει το γεγονός ότι πολλά παιδιά γεννιούνται με δυσμορφίες των άκρων ποδών, όπως η σφυροδακτυλία και η πλατυποδία, οι οποίες μπορεί να περιορίσουν την κινητικότητά τους. 

Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα στους άκρους πόδες των παχύσαρκων παιδιών οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο, με τον πόνο να τα εμποδίζει να είναι δραστήρια και κατ? επέκτασιν να χάσουν τα περιττά τους κιλά. 

Η θεραπεία για τα προβλήματα στους άκρους πόδες γενικώς αρχίζει με συντηρητικές μεθόδους, όπως η χρήση ειδικών επιθεμάτων στα παπούτσια και η φυσιοθεραπεία. Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν αποδώσουν, ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση.

 

ΠΗΓΗ: Reuters, American College of Foot and Ankle Surgeons

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!