Απρίλιος 19, 2016

ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΩΡΑ ΝΕΟΓΝΑ

 

10-04-2008 

 

HEALTH.IN.GR


Σικάγο — Ένα στα τέσσερα νήπια που έχουν γεννηθεί πρόωρα παρουσιάζουν πρώιμα σημάδια αυτισμού, και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά που έχουν το μικρότερο μέγεθος κατά την γέννα, σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

 

Ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου για έναν αριθμό αναπτυξιακών προβλημάτων, περιλαμβανομένου του αυτισμού και άλλων παθήσεων.

 

Ωστόσο η μελέτη 91 παιδιών που είχαν γεννηθεί περίπου μεταξύ επτά και 14 εβδομάδων νωρίτερα και ζύγιζαν 1,5 κιλά ή λιγότερο κατά τη γέννα, είναι η πρώτη που καταγράφει τον κίνδυνο αυτισμού στον συγκεκριμένο πληθυσμό παιδιών.

 

Ο αρχικός κλινικός έλεγχος έγινε σε ηλικία 21 μηνών περίπου και εντόπισε υποψιαζόμενο αυτισμό για 23 από τα 91 παιδιά. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα παιδιά που ήταν τα μικρότερα κατά τον τοκετό και αυτά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που υπέφεραν από προγεννητική λοίμωξη ή αιμορραγία.

 

Η Δρ. Κατερίνα Λυμπεροπούλου από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ, που ηγήθηκε της έρευνας επισημαίνει ότι «οι πρώιμες αυτιστικές συμπεριφορές φαίνεται να είναι ένα μη αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό των χαμηλού σωματικού βάρους νεογνών». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος που έγινε ήταν προκαταρκτικός και η οριστική διάγνωση θα γίνει σε επόμενη έρευνα.

 

Τα υψηλότερα ποσοστά αυτισμού που καταγράφονται πλέον έχουν αποδοθεί σε διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των βελτιωμένων μεθόδων διάγνωσης. Αλλες μελέτες έχουν εντοπίσει γενετικές και άλλες σχέσεις με την πάθηση, για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές αιτιολογίες.

 

Ορισμένοι ακτιβιστές πιστεύουν ότι τα παιδικά εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό, αν και οι ιατροί δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τέτοια σχέση. Η Δρ. Λυμπεροπούλου σημειώνει ότι τα βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης των πρόωρων και χαμηλού σωματικού βάρους νεογνών δεν σημαίνει ότι προκαλούν και αύξηση των ποσοστών αυτισμού.

 

Ξεχωριστή μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης έδειξε ότι οι οικογένειες με αυτιστικό παιδί συχνά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Εκτός από τα επιπλέον χρήματα που πρέπει να διαθέτουν για ιατρική φροντίδα και μόρφωση, οι γονείς των 131 παιδιών της έρευνας με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού έχαναν κατά μέσο όρο 14% του ετήσιου εισοδήματός τους. Ορισμένοι γονείς στόχευαν σε μερική απασχόληση λόγω των περιορισμένων κοινωνικών πηγών φροντίδας των παιδιών τους.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!