Απρίλιος 07, 2016

ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟ ΛΟΣΙΟΝ ΚΑΙ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ

05-02-2008 

 

 

HEALTH.IN.GR

 

Σικάγο: Φθαλικά άλατα, ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πολλά καλυντικά, αλλά έχουν κατηγορηθεί για αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά προβλήματα, ανιχνεύονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα ούρα βρεφών στα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα σαμπουάν, λοσιόν, πούδρες και άλλα προϊόντα. «Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αυτά τα χημικά πιθανότατα υπάρχουν σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε συχνά στα παιδιά μας και θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν επίδραση στην υγεία» δήλωσε η Δρ Σίλα Σατιαναραγιάνα, επικεφαλής μικρής μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

 

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 173 μωρών από τρεις αμερικανικές πολιτείες, τα περισσότερα ηλικίας 2 έως 28 μηνών.Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα επτά φθαλικών ενώσεων σε δείγματα ούρων από πάνες και ρώτησαν τις μητέρες τι είδους βρεφικά προϊόντα είχαν χρησιμοποιήσει το προηγούμενο 24ωρο.Ένα τουλάχιστον φθαλικό άλας ανιχνεύθηκε σε όλα τα δείγματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανιχνεύονταν αρκετά περισσότερα. Τα υψηλότερα επίπεδα συνδέθηκαν με τη χρήση σαμπουάν, λοσιόν και πούδρας, ιδαίτερα σε μωρά κάτω των 8 μηνών.Ανεπαρκή στοιχείαΑν και η έρευνα πιθανώς θα εντείνει τις ανησυχίες επιστημόνων και γονιών, σαφή δεδομένα για τις επιπτώσεις των φθαλικών ενώσεων προς το παρόν δεν υπάρχουν.

 

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση φθαλικών ενώσεων σε παιδικά παιχνίδια, ωστόσο η χρήση τους παραμένει ευρεία σε άλλες χώρες και άλλες κατηγορίες προϊόντων, καθώς έχουν την ιδιότητα να σταθεροποιούν τα αρώματα και να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα.Μελέτες σε ζώα αλλά και επιδημιολογικές παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι οι φθαλικές ενώσεις μιμούνται τα οιστρογόνα και προκαλούν μια σειρά από προβλήματα, όπως πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια, ατελή ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και προβλήματα του σπέρματος στα αγόρια.Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «δεν διαθέτει πειστικά στοιχεία ότι οι φθαλικές ενώσεις αποτελούν κίνδυνο όταν χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, σχολιάζοντας τη μελέτη. «Αν προκύψουν νέα δεδομένα, θα ενημερώσουμε τόσο το κοινό όσο και τη βιομηχανία» πρόσθεσε.Στο ίδιο μήκος κύματος και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC): «Παρόλο που αρκετές μελέτες σε ανθρώπους έχουν διερευνήσει πιθανή συσχέτιση με αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά προβλήματα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες».

 

Η νέα έρευνα εξέτασε μόνο την παρουσία φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό των βφερών και όχι τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!