Ισχυρότερες οι θεραπείες Placebo

02-03-2010 

 

 

PATHFINDER


 

Σε μία πρόσφατη έρευνα, ειδικοί από όλο τον κόσμο αναφέρουν πως υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ψεύτικες θεραπείες, γνωστές και ως placebo, έχουν πραγματική βιολογική επίδραση στον οργανισμό.

Η σχέση γιατρού-ασθενή, μαζί με την προσδοκία της ανάρρωσης, είναι αρκετές κάποιες φορές για να αλλάξουν τον εγκέφαλο, τον οργανισμό και τη συμπεριφορά του ασθενή.

«Δεν είναι ότι βοηθούν τα placebo ή οι αδρανείς ουσίες,» αναφέρει η Linda Blair, ψυχολόγος στο Bath και εκπρόσωπος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. «Βοηθά η πίστη των ανθρώπων στις αδρανείς ουσίες.»

Παρόλο που οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι τα placebo βοηθούν τους ασθενείς να νιώσουν καλύτερα, δεν ήταν σίγουροι εάν οι θεραπείες αυτές επέφεραν κάποια φυσική αλλαγή.

Σε μία αναφορά, που είχε δημοσιευτεί στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet σχετικά με τα placebo, οι ερευνητές είχαν παραθέσει μελέτες με ασθενείς, που έπασχαν από τη νόσο του Πάρκινσον, και που τους είχε χορηγηθεί ένα ψεύτικο χάπι. Η εντύπωση ότι είχαν λάβει θεραπεία οδήγησε τον εγκέφαλο σε έκκριση ντοπαμίνης, ενώ επέφερε και διάφορες αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

«Όταν νομίζεις ότι θα πάρεις ένα φάρμακο που θα σε βοηθήσει, ο εγκέφαλός σου αντιδράει όπως θα αντιδρούσε εάν αισθανόταν ανακούφιση,» δήλωσε ο Walter Brown, κλινικός καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Brown and Tufts. «Δεν γνωρίζουμε, όμως, πώς αυτή η σκέψη ότι θα γίνεις καλύτερα μεταφράζεται σε “κάτι γίνεται” στον εγκέφαλο.»

Καθώς οι αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των placebo ολοένα και πληθαίνουν, κάποιοι γιατροί προσπαθούν να βρουν τρόπους για να επωφεληθούν από αυτή τους την επίδραση, χωρίς όμως να φτάνουν σε ανήθικα όρια.

Η Blair δήλωσε πως αν ο γιατρός είναι εντελώς ειλικρινής με τον ασθενή -και του πει ότι του χορήγησε ένα ψεύτικο φάρμακο- θα σαμποτάρει την πίστη του στο φάρμακο και συνεπώς θα υπονομεύσει το οποιοδήποτε όφελος.

Ο Brown, όμως, δεν φαίνεται να συμφωνεί. Για κάποιους ασθενείς, όπως αυτοί με ήπιας μορφής κατάθλιψη ή άγχος, τα placebo θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως οι κανονικές θεραπείες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, ακόμα και αν οι γιατροί παραδεχτούν στους ασθενείς πως τους χορήγησαν ένα placebo αλλά αυτό θα τους βοηθήσει, «τότε μπορεί πραγματικά να αποδειχτεί αποτελεσματικό.»

Physorg

 

Μάριος Ανδρέου

Παιδίατρος

Υπεύθυνος ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!