«ΑΤΥΧΗΜΑ» Η ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ

Η μελέτη διεξήχθη από κορυφαίους ειδικούς στην σεξουαλική υγεία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και τα ευρήματά της είναι ανησυχητικά όμοια με εκείνα της τελευταίας μελέτης του είδους που έγινε πριν από 25 χρόνια ? πέντε χρόνια έπειτα από την κυκλοφορία του αντισυλληπτικού χαπιού στην αγορά. 

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», το βασικό συμπέρασμά τους είναι ότι οι γυναίκες απλώς εύχονται να πάνε όλα καλά όταν συνειδητοποιούν ότι η αντισύλληψή τους δεν έχει πετύχει, αντί να πάρουν το επονομαζόμενο «χάπι της επόμενης μέρας».

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει, κατά τους ερευνητές, ότι χρειάζονται νέες προσπάθειες για να μάθουν οι γυναίκες να χρησιμοποιούν σωστά τις διάφορες αντισυλληπτικές μεθόδους. 

Στη Βρετανία, καταγράφονται ετησίως 200.000 αμβλώσεις ? κυρίως επειδή οι κυήσεις δεν είναι επιθυμητές. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πολλές από αυτές τις κυήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την λήψη της επείγουσας αντισύλληψης. 

Στη μελέτη, η δρα Άννα Γκλέϊζιερ και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 2.908 εγκύους και 907 γυναίκες που έκαναν άμβλωση να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια, στα οποία απάντησαν εάν είχαν προγραμματίσει να μείνουν έγκυοι ή απλώς συνέβη ? και πως συνέβη. 

Τις ρώτησαν επίσης εάν και τι είδους μέτρα αντισύλληψης χρησιμοποιούσαν.

Από τις εγκύους, μόνο οι δύο στις τρεις προσπαθούσαν ενεργά να μείνουν έγκυοι την περίοδο της σύλληψης. Η μία στις δέκα είπαν ότι «σίγουρα» δεν ήθελαν να μείνουν έγκυοι όταν συνέβη, ενώ το 25% δήλωσαν ότι δεν είχαν αποφασίσει θετικά εάν θέλουν να κάνουν παιδί ή όχι, δεν προγραμμάτιζαν να μείνουν έγκυοι αλλά έμειναν ούτως ή άλλως. 

Οι νεώτερες γυναίκες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι έμειναν έγκυοι κατά λάθος. Επιπλέον, μόλις το 10% όσων έμειναν έγκυοι κατά λάθος είχαν δοκιμάσει την επείγουσα αντισύλληψη.

ΠΗΓΗ: The Lancet (November 17, 2006)

26-11-2006 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!