Η μούχλα και η υγρασία σχετίζονται με τον βρεφικό συριγμό

 
Νέα Υόρκη: Η μούχλα και η υγρασία στους χώρους του σπιτιού είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για υποτροπιάζοντα συριγμό στα βρέφη που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αλλεργικές διαταραχές, ενώ τα ακάρεα της οικιακής σκόνης δεν αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Allergy, Asthma and Immunology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι με επικεφαλής την Δρ Τίνα Ρεπονεν έκαναν επισκέψεις σε σπίτια οικογενειών με βρέφη με αλλεργίες όταν αυτά ήταν οκτώ μηνών για να καταγράψουν την ορατή μούχλα ή υγρασία και τα επίπεδα του αλλεργιογόνου των ακάρεων της οικιακής σκόνης.
 
Τα 640 νεογνά της μελέτης είχαν την πρώτης τους επίσκεψη σε κλινική σε ηλικία κατά μέσο όρο 13 μηνών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι ερευνητές έλεγξαν τα ιατρικά ιστορικά, περιλαμβανομένου των επεισοδίων συριγμού που ανέφεραν οι γονείς και διενήργησαν δερματικά τεστ για την έκθεση σε τροφικά αλλεργιογόνα, ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε επιρρεπή άτομα και 15 κοινά αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας.
 
Διαπίστωσαν ότι το 51% των σπιτιών είχαν ελάσσονες βλάβες από υγρασία ή προβλήματα με μούχλα και το 5% είχαν μείζονες καταστάσεις. Μόνο το 16% των σπιτιών είχαν επίπεδα αλλεργιογόνων των ακάρεων της οικιακής σκόνης ικανά να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
 
Η έκθεση σε ακάρεα της οικιακής σκόνης δεν ήταν σημαντικός παράγοντας συριγμού.
 
Απ' την άλλη, ο κίνδυνος υποτροπιάζοντος συριγμού ήταν αυξημένος σχεδόν στο διπλάσιο για τα βρέφη που ζούσαν σε σπίτια με μείζονα μούχλα ή υγρασία.
 
Ο κίνδυνος ήταν πενταπλάσιος για τα βρέφη με αντιδράσεις σε τροφικά ή ατμοσφαιρικά αλλεργιογόνα και εξαπλάσιος για αυτά με αντιδράσεις σε ατμοσφαιρικά αλλεργιογόνα.
 
Ωστόσο, ούτε η μούχλα, ούτε η υγρασία δεν σχετίζονταν με αντιδράσεις στη μούχλα και τα ατμοσφαιρικά αλλεργιογόνα.
 
Πηγή: health.in.gr
 
Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!