ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

19-02-2008 

 

ΑΝΤ1


 

Με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή ενδεχομένως να αντιμετωπίζονται στο μέλλον τα κατάγματα των οστών. Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέπτυξε στο εργαστήριο μια τεχνική που προστατεύει τα βλαστικά κύτταρα και τα ενθαρρύνει να αναπτυχθούν στο οστό ή τον χόνδρο.

 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνική αυτή θα δοκιμαστεί και στους ανθρώπους εντός των επομένων δυο ετών.Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών, ενώ τώρα επιχειρεί να καλλιεργήσει στο εργαστήριο για τον ίδιο σκοπό βλαστοκύτταρα και από το αίμα, γεγονός που σημαίνει ότι η συλλογή των βλαστικών κυττάρων δεν θα είναι απαραίτητο να γίνεται με εγχείρηση.

 

Με τη βοήθεια αυτής της τεχνικής θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τραυματισμοί που είναι δύσκολο να επουλωθούν, όπως τραυματισμοί του χόνδρου και κατάγματα των οστών σε ηλικιωμένους ή που οφείλονται σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως μετά από ατύχημα με μοτοσικλέτα.

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο επικεφαλής dr. Brendon Noble αναφέρει: "Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε καινοτόμους τρόπους με τους οποίους θα ενθαρρύνουμε τα βλαστικά κύτταρα να εξελιχθούν σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων. Είναι εύκολο να κάνουμε πράγματα στο εργαστήριο, ωστόσο έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι τα κύτταρα στον ασθενή σε πρώτη φάση δεν είναι πάντα πρόθυμα να το κάνουν αυτό".

 

Ο καθηγητής ορθοπαιδικής του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Chris Moran σχολιάζει ότι αυτού του είδους η έρευνα σημαίνει ότι στο μέλλον οι χειρουργοί πιθανώς να έχουν την δυνατότητα να επιδιορθώνουν τραυματισμούς που με τις υπάρχουσες τεχνικές δεν είναι εύκολο να επουλωθούν. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η χρήση βλαστοκυττάρων πρέπει και εκτός εργαστηρίου να αποδειχτεί ότι είναι συμβατή με το ανθρώπινο σώμα καθώς και ότι τα βλαστοκύτταρα δεν απορρίπτονται.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!