ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30 ΕΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

Αθήνα: Οι μισοί σχεδόν Έλληνες άνω των 30 ετών έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού(H.pylori), ενώ η συχνότητα εμφάνισής του στους ηλικιωμένους αγγίζει το 60%.

 

Πρόκειται για ένα μικρόβιο, το οποίο ευθύνεται για το 95% του έλκους του δωδεκαδακτύλου, το 80% του έλκους του στομάχου, αλλά και για ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων καρκίνου και λεμφώματος του στομάχου. Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι σε μεγάλη συχνότητα προσβάλλει και τα παιδιά.

Η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στα παιδιά είναι συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες. Εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα υψηλού κινδύνου το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και ο συνωστισμός.

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ελευθερία Ρώμα-Γιαννίκου μιλώντας στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, που διεξάγεται στην Αθήνα, η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για τον παιδικό πληθυσμό σε πολλές περιοχές του πλανήτη και απασχολεί ο τρόπος και η ηλικία μετάδοσης.

Ο τρόπος μετάδοσης δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί, θεωρείται όμως περισσότερο πιθανή η στοματοεντερική μόλυνση π.χ. από εμέσματα ή κόπρανα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει ενοχοποιηθεί το πόσιμο νερό, αλλά και τα κατοικίδια ζώα. Δεν φαίνεται πιθανή η κάθετη μετάδοση από την μητέρα, ενώ σε μερικές μελέτες ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από την λοίμωξη και ιδιαίτερα, όταν ο τίτλος των αντισωμάτων έναντι του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού στο μητρικό γάλα είναι υψηλός.

Σύμφωνα με την κυρία Ρώμα, αποτελέσματα μελέτης στον ελληνικό χώρο έδειξαν, ότι σε όλα τα παιδιά με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού βρέθηκε τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας μολυσμένο-πάντοτε ένας γονέας-, ενώ αν στην οικογένεια δεν υπήρχε μολυσμένο άτομο, το παιδί, που γαστροσκοπήθηκε, ήταν αρνητικό για τη λοίμωξη. Η μητέρα θεωρείται η κυρία πηγή μόλυνσης, γιατί βρίσκεται σε περισσότερη επαφή συγκριτικά με τον πατέρα. Η πιο ευάλωτη ηλικία είναι τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής.

Η λοίμωξη στα παιδιά είναι είτε ασυμπτωματική ή ενοχοποιείται για ποικιλία συμπτωμάτων, όπως η στασιμότητα του βάρους, η σιδηροπενική αναιμία, η θρομβοπενία. Εντούτοις αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα και σχεδιάζονται πολυκεντρικές μελέτες για την τεκμηρίωση των παρατηρήσεων αυτών. Τέλος οι περισσότερες μελέτες στα παιδιά έδειξαν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού με τα υποτροπιάζοντα κοιλιακά άλγη.

 

Ασύρματη ενδοσκόπηση λεπτού εντέρου

Η ιατρική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα του διαγνωστικού ελέγχου του λεπτού έντερου, την εντεροσκόπηση με ασύρματη κάψουλα, η οποία ήρθε να συμπληρώσει το μέχρι σήμερα ακτινολογικό και ενδοσκοπικό έλεγχο του λεπτού εντέρου.

Το σύστημα της ασύρματης ενδοσκόπησης αποτελείται από την ασύρματη κάψουλα, το σύστημα ψηφιακής καταγραφής δεδομένων και το λογισμικό που βρίσκεται εγκατεστημένο σε ειδικό υπολογιστή.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ Νικόλαο Καλαντζή, που μίλησε στο ίδιο συνέδριο, η ασύρματη εντεροσκόπηση με κάψουλα είναι μια νέα πρωτοποριακή και ανώδυνη μέθοδος ελέγχου του λεπτού εντέρου, που δεν χρειάζεται καταστολή του ασθενούς ή εμφύσηση αέρα.

Η κάψουλα χρησιμοποιεί το φυσικό περισταλτισμό του εντέρου και προωθείται, ενώ φωτογραφίζει συνεχώς και μεταδίδει τις εικόνες διαμέσου ραδιοκυμάτων σε ειδικούς καταγραφείς, που βρίσκονται προσκολλημένοι στο δέρμα και συνδέονται με το ειδικό μηχάνημα καταγραφής. Η χρήση της είναι πολύ σημαντική στη διερεύνηση αιμορραγίας πεπτικού αγνώστου αιτιολογίας, στο χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο, σε σύνδρομα δυσαπορρόφησης, στη διάγνωση καλοήθων και κακοήθων όγκων του λεπτού εντέρου.

Ο ομιλητής τόνισε, ότι η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται στον τομέα αυτό, και επιθυμία όλων θα ήταν μια κάψουλα, που θα μπορούσε να φωτογραφίσει καλύτερα και συντομότερα κάθε τμήμα του πεπτικού σωλήνα χωριστά, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τη διάγνωση και στη θεραπεία

 

26-11-2006

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!