Η γρίπη είναι μία ίωση όπως πολλές άλλες, που προκαλείται από διαφορετικούς τύπους του ιού της γρίπης. Υπάρχουν διαφορές στους τύπους της γρίπης που κυκλοφορούν από έτος σε έτος.
Το φετινό χειμώνα τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στη γρίπη τύπου Α: Η1Ν1 & Η3Ν2 και τύπου Β, γεγονός που εξηγεί και τη βαρύτητα και τις επιπλοκές που παρατηρούνται σε αρκετά περιστατικά.
Πώς μεταδίδεται;
Ο ιός μεταδόθηκε στο παιδί που πάσχει, μέσω σταγονιδίων από άλλο παιδί ή ενήλικα που μίλησε, έβηξε ή πταρνίστηκε κοντά στο βρέφος. Εναλλακτικός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω των χεριών ή αντικειμένων που έχουν σταγονίδια του ιού και έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του παιδιού.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Πυρετός που συχνά, αν και δεν είναι απαραίτητο, είναι υψηλός και δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στα αντιπυρετικά
- Κακουχία, ανησυχία στα μικρότερα παιδιά ή νωθρότητα, πόνοι στους μύες
- Βήχας και λιγότερο έντονα ρινικά συμπτώματα
- Κεφαλαλγία, ίσως πόνος στο λαιμό
- Κοιλιακό άλγος και όχι σπάνια έμετοι ή και διαρροϊκές κενώσεις
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί με τη γρίπη;
Η γρίπη τις περισσότερες φορές είναι, όπως και οι υπόλοιπες ιώσεις, αυτοπεριοριζόμενη νόσος και οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές και χωρίς ειδική θεραπεία. Δίνουμε αντιπυρετικά (όχι ασπιρίνη), άφθονα υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση του παιδιού με τον υψηλό πυρετό, εξασφαλίζοντας ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς ρύπους (καπνό τσιγάρου και τζάκι) και χωρίς πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Οι γονείς την εποχή της γρίπης θα πρέπει έγκαιρα να ζητούν εκτίμηση των παιδιών από τον παιδίατρο. Κάποια παιδιά πιθανόν να χρειαστούν νοσηλεία, επειδή θα εμφανίσουν βαρύτερη εικόνα ή επιπλοκές (όπως πνευμονία).
Ο παιδίατρος θα αποφασίσει ποιο παιδί με γρίπη θα λάβει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, ειδική αντιική αγωγή (TAMIFLU).
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη έχουν τα παιδιά κάτω των 5 και ειδικά μικρότερα των 2 ετών, τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις (συμπεριλαμβάνεται το άσθμα). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τις εγκύους και τα άτομα μεγάλης ηλικίας ή όσους είναι χρονίως πάσχοντες και βρίσκονται κοντά στο παιδί με γρίπη. Οι προαναφερθείσες ομάδες θα πρέπει να λάβουν προφύλαξη αμέσως αν εκτεθούν στον ιό.
Πώς γίνεται η διάγνωση; Υπάρχει τεστ για τη γρίπη;
Η διάγνωση γίνεται από τον παιδίατρο με βάση τα συμπτώματα και τα ευρήματα από την εξέταση. Υπάρχει δυνατότητα επιβεβαίωσης της διάγνωσης, είτε μέσω της αναζήτησης του αντιγόνου (Ag) του ιού (γρήγορη, αλλά όχι αξιόπιστη μέθοδος), είτε μέσω της αναζήτησης σε υλικό από το ρινοφάρυγγα του γενετικού υλικού του ιού (PCR). Πρόκειται για εξέταση που κοστίζει περισσότερο και το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο μετά από 24 ώρες συνήθως, αλλά πρόκειται για την πλέον αξιόπιστη μέθοδο.
Ποιο παιδί χρειάζεται παιδιατρική εκτίμηση;
Την εποχή που παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (για τη χώρα μας αυτό συμβαίνει μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου) χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση στις εμπύρετες λοιμώξεις που εμφανίζει ένα παιδί, ώστε χωρίς αίσθημα πανικού οι γονείς να αναζητούν γρηγορότερα παιδιατρική συμβουλή, αν κάτι τους προβληματίζει στην κατάσταση του παιδιού.
Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη γρίπη;
- Την εποχή της γρίπης αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.
- Πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχα καθαριστικά χεριών.
- Εμβολιαζόμαστε έγκαιρα έναντι της γρίπης κάθε χρόνο.
- Αν έρθουμε σε επαφή με ασθενή, επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό μας, ώστε να μας συμβουλεύσει για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής.
- Οι ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολικό ή εργασιακό περιβάλλον όταν πλέον δεν μεταδίδουν τον ιό.
Οι γονείς πρέπει να επισκεφθούν ΑΜΕΣΩΣ τον παιδίατρο όταν τo παιδί έχει:
- επηρεασμένη γενική κατάσταση
- αναπνευστική δυσκολία με γρήγορη αναπνοή ή /και ωχρότητα / κυάνωση
- κακή επικοινωνία, θόλωση, υπνηλία που επιμένει και όταν είναι απύρετο
- ο πυρετός επιμένει
- ο πυρετός επανεμφανίζεται και η κατάσταση επιδεινώνεται εκ νέου ενώ υπήρχε βελτίωση
- άρνηση λήψης τροφής και κυρίως υγρών
- συνεχείς εμέτους
- ισχυρούς πόνους στα πόδια με άρνηση βάδισης ή αδυναμία βάδισης
Πηγή : iasopaidon.gr