Οι κολικοί είναι το πρώτο μεγάλο τεστ των αντοχών που πρέπει να έχουν οι ενήλικες όταν γίνονται γονείς. Ακόμα και τα μωράκια που είναι ιδιαίτερα ήσυχα και εύκολα στον φαγητό και τον ύπνο είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν κολικούς.
Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι η γκρίνια και το κλάμα του μωρού οφείλονται σε αυτούς; Και μπορούμε να το βοηθήσουμε
Κανόνας των τριών
Έντονο κλάμα του μωρού για πάνω από τρεις ώρες τη μέρα, για πάνω από τρεις μέρες την εβδομάδα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Αυτές είναι οι ενδείξεις για να καταλάβετε ότι το μωράκι σας έχει κολικούς.
Συνήθως οι πόνοι εμφανίζονται από την δεύτερη εβδομάδα της ζωής του νεογέννητου και υποχωρούν μέχρι να κλείσει τους τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με τις έρευνες σε ποσοστό περίπου 60% οι πόνοι υποχωρούν τον 3ο μήνα και σε ποσοστό 90% τον τέταρτο.
Το μωράκι που υποφέρει από κολικούς συνήθως εκδηλώνει έντονο κλάμα, διπλώνει τα ποδαράκια του στο στήθος και κάνει έντονες μορφασμούς στο πρόσωπο.
Από τι προκαλούνται
Δυστυχώς οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει στην αιτία που οδηγεί στους κολικούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το μωράκι σας υποφέρει δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα υγείας στην μετέπειτα ζωή του. Οι κολικοί είναι ένα φαινόμενο στην ανάπτυξη του μωρού και όχι μια ασθένεια. Το πιο πιθανό είναι ότι οφείλονται στην προσπάθεια προσαρμογής του οργανισμού του μωρού στον έξω κόσμο. Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν να αντιμετωπίζουμε το πρώτο τρίμηνο της ζωής του παιδιού σαν ένα τέταρτο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Να έχουμε δηλαδή πάντα στο μυαλό μας ότι το βρέφος προσπαθεί να συνηθίσει στην ζωή έξω από τη μήτρα. Το πεπτικό σύστημα του μωρού σταδιακά μεταβάλλεται και προσαρμόζεται στην τροφή και αυτό μπορεί να είναι μια από τις αιτίες των κολικών. Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι τα αέρια στο έντερο του μωρού και αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα που ακόμα αναπτύσσεται.
Πώς θα το ανακουφίσετε
Ψυχραιμία: Το πρώτο που πρέπει να κάνετε όταν το μωράκι σας αντιμετωπίζει κολικούς είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Το μωρό καταλαβαίνει αμέσως τον δικό μας πανικό και το κλάμα του πολλαπλασιζεται.
Μασάζ: Απαλές κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά του μωρού αλλά και από πάνω προς τα κάτω με μια μικρή πίεση μπορεί να το ανακουφίσουν από τους πόνους.
Αγκαλιά: Πάντα βοηθάει ένα μωρό να ακούει τους χτύπους από την καρδιά της μαμάς του. Είναι ο ήχος που έχει συνδέσει με την ηρεμία και την χαλάρωση.
Ποδαράκια: Κρατήστε τα ποδαράκια του βρέφους λυγισμένα προς το στήθος του και κατεβάστε τα πάλι κάτω. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση των κάτω άκρων μπορεί να βοηθήσει στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Μπρούμυτα: Κρατήστε το μωρό μου μπρούμυτα πάνω στα πόδια σας με την κοιλίτσα του να πιέζεται στο γόνατο σας. Αυτή η στάση σε συνδυασμό με χάδια στην πλάτη του δίνει σιγουριά και βοηθάει τους πόνους να ελαττωθούν.
ΠΗΓΗ:https://www.imommy.gr/2021/02/23/kolikoi-ti-mporeite-na-kanete-gia-na-anakoufisete-to-moro/