Η βρεφική επιδερμίδα φημολογείται πως είναι βελούδινη και αψεγάδιαστη, γι’ αυτό πολλοί νέοι γονείς αιφνιδιάζονται όταν διαπιστώνουν ότι πρόκειται περί μύθου. Κι αυτό γιατί οι ερεθισμοί και οι κοκκινίλες είναι ένα συχνό φαινόμενο τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός μωρού.
Σύντομος οδηγός Baby Skincare
‘Eτσι είναι εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζουμε την υγεία και την ομαλή λειτουργία του. Τα κυριότερα σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι τα εξής: Να διατηρούμε στεγνό και καθαρό το δέρμα, προφυλαγμένο από τον ήλιο, και επίσης να μην υπερβάλλουμε με την ποσότητα των καλλυντικών. Αν ωστόσο διαπιστώσουμε ότι παρά τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν υποχωρούν, τότε μιλάμε με τον παιδίατρό μας ώστε να μας κατευθύνει ανάλογα.
Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά μία σειρά από συμβουλές ώστε να προφυλάξουμε την υγεία του μωρουδιακού δέρματος από τις σημαντικότερες εξωτερικές απειλές.
1 Μακριά από τον ήλιο
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο για ένα βρέφος κάτω των 6 μηνών, τηρώντας τους ακόλουθους κανόνες, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλον τον χρόνο:
- Το φυλάμε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Του φοράμε πάντα ένα καπέλο, το οποίο καλύπτει τον λαιμό και τα αφτιά.
- Το ντύνουμε με άνετα, ελαφριά ρούχα, τα οποία καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια.
- Αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., το διάστημα δηλαδή που η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή.
Τέλος, μια εξειδικευμένη σύνθεση υψηλής αντηλιακής προστασίας είναι αυτονόητη, όπως επίσης η καλή ενυδάτωση του μωρού, τόσο κατά τη διάρκεια του θηλασμού όσο και αργότερα.
2 Αντιμετωπίζοντας τη νινίδα
Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο ωστόσο δεν παρατηρείται σε όλα τα μωρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται από τις 3 εβδομάδες μέχρι τους 3 μήνες και φεύγει μόνη της, χωρίς ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Αν ωστόσο το δικό σας μωρό έχει ξηροδερμία που επιμένει, τότε καλό είναι να του απλώνετε ένα ειδικό λαδάκι. Αν δεν δούμε κάποια βελτίωση, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.
3 Η διαδικασία του μπάνιου
Το συχνό μπάνιο υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις είναι ωφέλιμο για το δέρμα του μωρού, αν και δεν χρειάζεται να γίνεται καθημερινά. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα φυσικό σφουγγάρι που όταν βρέχεται γίνεται εξαιρετικά απαλό. Τις μέρες ανάμεσα στο μπάνιο του, καθαρίζουμε το πρόσωπο, τα χέρια και την ευαίσθητη περιοχή με ένα μαλακό κομμάτι ύφασμα και νερό ή με υποαλλεργικά μωρομάντιλα.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα εξής:
- Κρατάμε σωστά το μωρό μας στην μπανιέρα και ποτέ δεν το αφήνουμε μόνο του.
- Χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και ποτέ ζεστό.
- Κάνουμε το μπάνιο του σε ζεστή θερμοκρασία δωματίου.
- Δεν ξεπερνάμε σε διάρκεια τα 10’.
- Καθαρίζουμε τα μάτια και το πρόσωπό του μόνο με νερό.
- Επιλέγουμε ειδικά καθαριστικά για την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα.
- Μετά το μπάνιο, σκουπίζουμε απαλά το σώμα του προσέχοντας να έχουμε αφαιρέσει κάθε ίχνος υγρασίας προτού του φορέσουμε πάνα.
4 Προστασία από τη δερματίτιδα εξ επαφής
Οπως υποδηλώνει το όνομά της, μπορεί να πυροδοτηθεί από κάτι που έρχεται σε επαφή με το δέρμα του. Το φαινόμενο προκαλεί ερεθισμό, κοκκινίλες, πρήξιμο ή ξηροδερμία και ξεφλούδισμα.
Μερικοί από τους πιο συχνούς ενόχους είναι:
- Σάλιο.
- Ούρα.
- Σαπούνια και απορρυπαντικά ρούχων.
- Γαλακτώματα και γενικά καλλυντικά.
- Αρωμα.
Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού προέρχεται ο ερεθισμός, τότε μιλάμε με τον γιατρό μας. Οι πιο συνηθισμένες πρακτικές αντιμετώπισης είναι:
- Ο άνετος ρουχισμός από μαλακά υφάσματα.
- Τα βρεφικά καλλυντικά που δεν έχουν άρωμα.
- Το καθημερινό μπάνιο με χλιαρό νερό, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
5 Ανάπτυξη των νυχιών
Τα νύχια του μωρού μεγαλώνουν γρήγορα, έτσι φροντίζουμε να τα κόβουμε κάθε εβδομάδα με το ειδικό ψαλιδάκι. Και αυτό γιατί παρόλο που είναι μικρά και λεπτά, παραμένουν κοφτερά, και μπορούν να προκαλέσουν γρατσουνιές στο πρόσωπο και στο σώμα του.
6 Αντιμετώπιση των εξανθημάτων από τη ζέστη
Οταν το μωρό ιδρώνει πολύ εξαιτίας της ζέστης και του υγρού καιρού, σε συνδυασμό με κάποια καλλυντικά, παγιδεύονται σμήγμα και ιδρώτας στους πόρους της επιδερμίδας του. Ετσι προκύπτουν εξανθήματα, που είναι γνωστά ως «δρωτσίλες».
Εμφανίζονται σε βρέφη, μωρά και παιδιά, συνήθως στις πτυχές του σώματος στον λαιμό, στα χέρια, στα πόδια αλλά και στο πρόσωπο.
Πώς τα αντιμετωπίζουμε:
1. Καθαρίζουμε τοπικά την περιοχή με ένα ήπιο σαπούνι με χαμηλό pH και στεγνώνουμε με ταμποναριστό τρόπο το δέρμα του.
2. Αποφεύγουμε το τρίψιμο, καθώς μπορεί να το ερεθίσει ακόμα περισσότερο.
3. Το ντύνουμε με ανάλαφρα βαμβακερά ρούχα, ενώ όταν κάνει πολλή ζέστη το αφήνουμε με την πάνα μέσα στο σπίτι.
4. Αποφεύγουμε τα καλλυντικά στην περιοχή, ώστε να αναπνέει το δέρμα.
Σε κάθε περίπτωση όμως συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.
ΠΗΓΗ :https://www.imommy.gr/2021/05/18/baby-skincare-osa-xreiazetai-na-gnorizete-gia-tin-vrefiki-frontida/