ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

30-12-2006 

 

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί τα κρούσματα αρκετών μορφών καρκίνου είναι υψηλότερα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες απ? όσα στα κράτη του νότου, όπου το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο λίπος της διατροφής. 

Η μελέτη υποστηρίζει επίσης την σύσταση των ειδικών για αντικατάσταση των κεκορεσμένων λιπών από ζωικής προέλευσης τρόφιμα με λίπη από φυτικής προέλευσης τρόφιμα ? κυρίως από ελαιόλαδο.

Όπως γράφουν ερευνητές από τη Δανία στην επιθεώρηση «The FASEB Journal» την οποία εκδίδει η Ομοσπονδία των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας (FASEB), το ελαιόλαδο μπορεί να ελαττώνει τις οξειδωτικές βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων ? μία διαδικασία που μπορεί να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη καρκίνου. 

Το εύρημα προέκυψε από τη μελέτη 182 Ευρωπαίων, ηλικίας 20 έως 60 ετών, από πέντε χώρες. Επί δύο εβδομάδες, κάθε ένας από τους άνδρες κατανάλωνε καθημερινά μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο. 

Στο τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι είχαν μειωθεί κατά 13% τα επίπεδα μιας ουσίας στο αίμα τους, που αποκαλείται 8oxodG και αποτελεί δείκτη οξειδωτικής βλάβης στο DNA των κυττάρων. 

Τέτοιου είδους βλάβες προκαλούνται όταν ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού ? οι επονομαζόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου ? υπερνικούν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού. 

Το ελαιόλαδο περιέχει μια ομάδα ουσιών που λέγονται φαινόλες και πιστεύεται ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι φαινόλες δεν φάνηκε να ευθύνονται για την μείωση της οξειδωτικής βλάβης στο DNA των εθελοντών της νέας μελέτης, σύμφωνα με τον δρα Χένρικ Ε. Πούλσεν, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, και τους συνεργάτες του. 

Και αυτό, διότι οι άνδρες της νέας μελέτης κατανάλωσαν τρία διαφορετικά είδη ελαιόλαδου, με διαφορετικά επίπεδα φαινολών το καθένα ? και οι οξειδωτικές βλάβες μειώθηκαν ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα κάθε ελαιολάδου σε φαινόλες. 

Το εύρημα αυτό κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι το όφελος που παρατήρησαν οφείλεται στα μονοακόρεστα λίπη του ελαιολάδου. 

Όποια κι αν είναι η αιτία, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους ορισμένες μορφές καρκίνου (όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του προστάτη) είναι πιο σπάνιες στις μεσογειακές χώρες απ? ό,τι σε αυτές της Βόρειας Ευρώπης. 

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές από τη Νότια Ευρώπη είχαν ούτως ή άλλως χαμηλότερα επίπεδα της ουσίας 8oxodG στο αίμα τους σε σύγκριση με τους εθελοντές από την Βόρειο Ευρώπη. 

«Το εύρημα αυτό είναι συνεπές με την αναμενόμενη επίδραση της πλούσιας σε ελαιόλαδο μεσογειακής διατροφής», επισημαίνουν οι ερευνητές. 

 

Πάντως, ο δρ Πούλσεν δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η επονομαζόμενη μεσογειακή διατροφή, που ουσιαστικά είναι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, είναι πολύ περισσότερα από σκέτο ελαιόλαδο, καθώς η βάση της είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια και ? φυσικά ? το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, «όσα οφέλη κι αν παρέχει το ελαιόλαδο, δεν αποτελεί υποκατάστατο της καθημερινές άσκησης και της λογικής κατανάλωσης θερμίδων», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Reuters, The FASEB Journal (January 2006)

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR