17-12-2006
Σε πειράματα που έγιναν με τη συμμετοχή μαθητών οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έγραφαν διαγωνίσματα κατανοούσαν καλύτερα τα μαθήματα και θυμόντουσαν περισσότερα από τα παιδιά που δεν έγραφαν διαγωνίσματα.
Από 54 έως 84 μαθητές έλαβαν μέρος στα πειράματα για να διαπιστωθεί η επίδραση των τεστ στην εκμάθηση και τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην «Επιθεώρηση Πειραματικής Ψυχολογίας : Γενικά» έδειξαν ότι τα διαγωνίσματα αποτελούν όπως έγραψαν οι ερευνητές: «ένα ισχυρό εργαλείο ενίσχυσης της μνήμης».
Τα επαναλαμβανόμενα τεστ φάνηκε ότι διευκόλυναν τα παιδιά στην κατανόηση των μαθημάτων και την εμπέδωση τους μαζί με την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Όμως το πιο εμφανές χαρακτηριστικό των τεστ ήταν ότι ενίσχυαν θεαματικά τη μνήμη των μαθητών. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των μαθητών που έδιναν συχνά τεστ και εκείνων που δεν έδιναν ήταν εντυπωσιακή.
Τα παιδιά που δεν έδιναν διαγωνίσματα είχαν συγκρατήσει ελάχιστα από την ύλη του μαθήματος και δεν μπορούσαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που για τα παιδιά που έγραφαν συχνά διαγωνίσματα ήταν σχεδόν αυτονόητα να απαντηθούν.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι η χρήση συγκεκριμένων μεθόδων απομνημόνευσης από το δάσκαλο την ώρα του μαθήματος μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν παράλληλα, μάλιστα, οι μαθητές απαντούσαν με μονολεκτικές ή μικρές φράσεις σε γραπτά τεστ αμέσως μετά την παράδοση του μαθήματος.
ΠΗΓΗ: Journal of Experimental Psychology: General (November 2006)