09-07-2007
Οι Ελληνίδες της Αυστραλίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού αλλά προτιμούν να κλείνουν τα μάτια τους “για παραδοσιακούς λόγους”. Αυτό υποστηρίζει η ομογενής επιστήμονας Δρ. Χέλεν Ζορμπά που είναι επικεφαλής του Παναυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού.
Σύμφωνα με την Δρ. Ζορμπά έρευνες που έγιναν δείχνουν ότι πολλές γυναίκες που προέρχονται από μη-αγγλόφωνο περιβάλλον συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού. Ειδικά δε οι Ελληνίδες. “Δυστυχώς”, πρόσθεσε η ίδια, “πολλές Ελληνίδες της Αυστραλίας πιστεύουν ότι η ασθένεια αυτή αποτελεί ντροπή, το θεωρούν στίγμα και αποφεύγουν να κάνουν τεστ. Ορισμένες το θεωρούν” γρουσουζιά” ακόμα και να μιλήσουν για καρκίνο κι άλλες έχουν την άποψη πως αποτελεί στίγμα για την οικογένειά τους”.
Σύμφωνα με την ίδια λίγες Ελληνίδες γυναίκες υποβάλλονται συστηματικά σε μαστογραφία. Εάν όμως και όταν αποφασίσουν να κάνουν μαστογραφία, τότε αναγκάζονται να περιμένουν στην ουρά έως και 4 μήνες για να πάρουν σειρά. “Υπάρχει η άποψη πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει οπότε και ποιος ο λόγος της μαστογραφίας. Φοβούνται ακόμα και να πουν την λέξη καρκίνος” είπε η Δρ. Ζορμπά.