ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

10-04-2007

 

Η κατανάλωση ενός έως δύο ποτηριών κρασί την ημέρα επιδρά θετικά στην υγεία του ανθρώπου και αποτελεί “ασπίδα” προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα, το κόκκινο κρασί φαίνεται να υπερτερεί σημαντικά του λευκού, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες.

 

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, Απόστολος Ευθυμιάδης, στη διάρκεια του 3ου ετήσιου συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

 

“Μικρή χρήση του κρασιού την ημέρα κάνει καλό. Βελτιώνει τη διάθεση, τις αναπνευστικές κινήσεις, την κυκλοφορία στα πόδια και την καρδιά και αυξάνει την καλή χοληστερίνη. Η μεγαλύτερη χρήση κάνει κακό στο συκώτι, την κακή διάθεση και οδηγεί στον αλκοολισμό. Από τα κρασιά καλύτερο θεωρείται το κόκκινο”, εξήγησε ο κ. Ευθυμιάδης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, η πρώτη αιτία θανάτων στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες κοινωνίες είναι οι παθήσεις που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση και το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως η στεφανιαία νόσος.

 

Στην Ελλάδα σημειώνονται κάθε χρόνο 40.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, ενώ σημειώνονται 10.000 – 15.000 θάνατοι από έμφραγμα του μυοκαρδίου ετησίως. Παράλληλα, το 50% των Ελλήνων είναι δυσλιπιδαιμικοί και το 8% – 10% υποφέρει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η χώρα μας είναι η δεύτερη στο κάπνισμα στην Ευρώπη και πρώτη στην παχυσαρκία.

Α.Π.Ε

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR