Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

28-11-2007 

 

HEALTH.IN.GR

 

Νέα Υόρκη: Οι μητέρες που θηλάζουν και έχουν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που εκκρίνεται από τα λιπίδια του γάλακτος τους, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο του παιδιού τους να εξελιχθεί σε παχύσαρκο άτομο, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology. Η Δρ Μαρία Γουέγερμαν από το Γερμανικό Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο στην Χαϊδελβέργη διαπίστωσε ότι η πιθανότητα του παιδιού να είναι υπέρβαρο σε ηλικία δύο ετών αυξάνεται μαζί με την ποσότητα της αδιπονεκτίνης στο μητρικό γάλα.

 

Ο Δρ Μάθιου Γκίλμαν και ο Δρ Χρήστος Μαντζόρος από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σχολιάζουν και επισημαίνουν ότι «η σημασία της παραπάνω διαπίστωσης παραμένει αδιευκρίνιστη καθώς τα βρέφη ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν την αδιπονεκτίνη που περιέχεται στο μητρικό γάλα».

 

Επίσης προσθέτουν ότι τα υψηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης στους ενήλικες στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη, καθιστώντας «αντιδιορατικό» τα υψηλά επίπεδα να συντελούν σε περίσσεια σωματικού βάρους στα παιδιά. Η Δρ Γουέγερμαν συμπληρώνει ότι ακόμα δεν υπάρχει «ετυμηγορία» για το κατά πόσο ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία.

 

Η ερευνήτρια μελέτησε πως ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας διερευνώντας την αδιπονεκτίνη και την λεπτίνη, μια άλλη πρωτεΐνη που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και ρυθμίζει την όρεξη καθώς και την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την ενέργεια από τις τροφές. Η αδιπονεκτίνη εμπλέκεται στον μεταβολισμό των λιπαρών και των σακχάρων.

 

Το έμβρυο και ο πλακούντας παράγουν και τις δύο πρωτεΐνες σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας την πιθανότητα να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Τα επίπεδα και των δύο πρωτεϊνών μετρήθηκαν στο μητρικό γάλα των μητέρων των 674 παιδιών όταν αυτά ήταν έξι εβδομάδων.

 

Μεταξύ των παιδιών που είχαν θηλάσει τουλάχιστον έξι μήνες, ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξανόταν μαζί με τα επίπεδα αδιπονεκτίνης στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, τα επίπεδα λεπτίνης δεν φάνηκαν να έχουν κάποιο συσχετισμό με το αν ένα παιδί θα εξελιχθεί σε υπέρβαρο ή όχι.

 

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR