09-10-2008
HEALTH.IN.GR
Λονδίνο Η προσθήκη ψαριών στην παιδική διατροφή πριν την ηλικία των εννέα μηνών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης εκζέματος μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Diseases in Childhood.
Το ποσοστό της επώδυνης δερματοπάθειας είναι ιδιαιτέρως αυξημένο στον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια και οι ερευνητές πιστεύουν ότι εν μέρει το πρόβλημα οφείλεται και στη διατροφή.
Ομάδα Σουηδών ειδικών με επικεφαλής τον Δρ. Τζορτζ Ντου Τοιτ μελέτησαν την κατάσταση της υγείας παιδιών 5.000 οικογενειών και διαπίστωσαν ότι η πρώιμη εισαγωγή των ψαρικών στην παιδική διατροφή μπορεί να μειώνει κατά ένα τέταρτο τον κίνδυνο.
Τα 17.000 παιδιά είχαν λάβει μέρος σε μια μελέτη διαρκείας για παιδιά που είχαν γεννηθεί το 2003 στην δυτική Σουηδία. Ορισμένες από τις οικογένειες είχαν συμφωνήσει να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη διατροφή και το οικιακό περιβάλλον όταν το παιδί ήταν έξι και 12 μηνών.
Κάθε στοιχείο τεκμηρίωσης του εκζέματος καταγράφηκε και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν για να δείξουν ότι σε ηλικία έξι μηνών το 13% των οικογενειών είχε δηλώσει ότι το παιδί είχε ήδη εκδηλώσει έκζεμα και το ποσοστό αυξήθηκε τελικά στο 20% μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής.
Τα γονίδια διαπιστώθηκε ότι παίζουν μείζονα ρόλο, καθώς τα παιδιά με αδέρφια ή μητέρα με έκζεμα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν επηρεαστεί σε ηλικία 12 μηνών. Ο θηλασμός, η ηλικία στην οποία τα γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν εισαχθεί στη διατροφή και η παρουσία κατοικίδιου ζώου με τρίχωμα δεν είχαν ανιχνεύσιμη επίδραση στο έκζεμα. Ωστόσο, η εισαγωγή του ψαριού στην διατροφή του παιδιού σε ηλικία εννέα μηνών μείωνε τον κίνδυνο κατά 25%.
Το γεγονός ότι τα ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την επίδραση που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο δείγμα. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε μετρήσιμη διαφορά μεταξύ παιδιών που έτρωγαν λευκό ψάρι και αυτών που έτρωγαν άλλα είδη ψαριών, πλουσιότερα σε ω-3 λιπαρά, καθιστώντας δυσκολότερη την σαφή απάντηση.