04-12-2008
HEALTH.IN.GR
Ουάσιγκτον — Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μια λιπώδη ουσία που παράγεται από το έντερο και στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για το πότε πρέπει να σταματά να τρώει. Η παρατήρηση αυτή αναμένεται να εμπνεύσει νέες προσεγγίσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Cell, η ομάδα του Πανεπιστημίου Γέιλ και του Ιατρικού Ινστιτούτου «Howard Hughes» διαπίστωσαν ότι όταν σίτισαν τρωκτικά με λιπαρά γεύματα, το λεπτό έντερό τους παρήγαγε μεγάλη ποσότητα NAPE και τη διοχέτευσε στην αιματική κυκλοφορία. Αυτή ταξίδεψε προς τον εγκέφαλο και σίγησαν τα σήματα πείνας. Τα επίπεδα της NAPE αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση γεύματος με πολλά λιπαρά, όχι όμως και όταν τα πειραματόζωα έφαγαν μόνον πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες.
Οι επιστήμονες συνέθεσαν NAPE και την ένεσαν στην κοιλιακή χώρα των πειραματόζωων, των οποίων η όρεξη περιορίστηκε σημαντικά. Όταν η NAPE διοχετεύθηκε σε πολύ μικρότερες ποσότητες απευθείας στον εγκέφαλο, είχε την ίδια επίδραση στην όρεξη όπως και η μεγαλύτερη δόση που είχε χορηγηθεί στην κοιλιακή χώρα.
Η NAPE συγκεντρώθηκε στον υποθάλαμο, μια σημαντική εγκεφαλική δομή, γνωστή για τον ρόλο της στην ρύθμιση του αισθήματος της πείνας και ανέστειλε νευρώνες που διεγείρουν την όρεξη. Όταν τα τρωκτικά πήραν επιπλέον NAPE για πέντε ημέρες, έτρωγαν λιγότερο και έχασαν βάρος.
Με την παχυσαρκία να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε παγκόσμια κλίμακα, και τους ανθρώπους να καταναλώνουν πλέον τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και να αθλούνται όλο και λιγότερο, οι ερευνητές είναι λογικό να αναζητούν επίμονα τρόπους καταπολέμησης της κατάστασης.
Τα παραπάνω ευρήματα σίγουρα θα συμβάλλουν στην δημιουργία καλύτερων φαρμάκων για την καταστολή της όρεξης και τη μείωση της παχυσαρκίας.