ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
25-03-2009
HEALTH.IN.GR
Αθήνα — Τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνει μείωση του αριθμού κρουσμάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις, η Ελλάδα παρουσιάζει μια ανησυχητικά σταθερή πορεία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης θνητότητας από καρδιακά νοσήματα. Δεδομένου ότι η πρόληψη αποτελεί τον κύριο προστατευτικό άξονα έναντι αυτών των παθήσεων, στην Ελλάδα διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση στον τομέα αυτό εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα στοιχεία παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Στεφανιαία Νόσος & Μεσογειακή Διατροφή», ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Βλάσης Πυργάκης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, και διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, το Παράρτημα Νεολαίας της «Παναθηναϊκής» Οργάνωσης Γυναικών με την συμπαράσταση εταιρείας τροφίμων, ο διευθυντής της Β` Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών Δημήτρης Ρίχτερ, ανέφερε στην εισήγησή του την αύξηση κρουσμάτων καρδιαγγειακής νόσου ως επακόλουθο ελλιπούς σωματικής δραστηριότητας, καπνίσματος και υπερβολικής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η στροφή στο διατροφικό μεσογειακό μοντέλο που έχει ως βάση του το ελαιόλαδο, αποτελεί ασπίδα καθώς θωρακίζει τον οργανισμό μας με ακόρεστα λιπαρά, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιακών παθήσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα αλλαντικά που αντικαθιστούν μερικώς τα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο, τα οποία βελτιώνουν τη σχέση πολυακόρεστων με κορεσμένα λίπη και συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Ο αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας, θέλοντας να καταρρίψει λανθασμένα στερεότυπα ετών, ανέλυσε μύθους και αλήθειες γύρω από τις διατροφικές επιλογές μας.
Στοχεύοντας στην εξάλειψη του φαινομένου αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας και της αλόγιστης κατανάλωσης άλλων, υπογράμμισε ότι κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί η γνώση και πάνω από όλα το μέτρο προς αποφυγή υπερβολών. Ο κ. Ζαμπέλας τέλος σύστησε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε το κορεσμένο (ζωικό) λίπος, υιοθετώντας ως κύριο λιπίδιο της διατροφής μας το ελαιόλαδο.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.
Για την αναμετάδωση:
Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος
Υπεύθυνος ΚΠΜ