ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
15-03-2011
Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας είναι ένας πολύπλοκος βιολογικός μηχανισμός που εξασφαλίζει την διαιώνιση του είδους.
Ανατομικά το γυναικείο γεννητικό σύστημα αποτελείται από τα ΕΣΩ και ΕΞΩ γεννητικά όργανα και για να λειτουργήσει , απαιτείται η παραγωγή και ο συνδυασμός πολλών ορμονών που ρυθμίζουν τη λειτουργία του.
Τα έξω γεννητικά όργανα |
Top |
Το αιδοίο είναι το έξω γεννητικό γυναικείο όργανο. Αποτελείται από διάφορα μέρη.
Το Εφήβαιο (όρος της Αφροδίτης), αποτελεί μία ανύψωση (έπαρμα) του δέρματος μπροστά στην ηβική σύμφυση. Μοιάζει με ένα τρίγωνο που έχει στρογγυλεμένες άκρες και καλύπτεται από χνούδι στην νεαρή ηλικία και τρίχες στην εφηβεία. Η βάση του τριγώνου βρίσκεται προς το μέρος της κοιλιάς και η μύτη του προς τα κάτω, ανάμεσα στους μηρούς.
Τα μεγάλα χείλη, είναι συμμετρικές δερματικές πτυχές που ξεκινούν από το εφήβαιο και φτάνουν μέχρι το περίνεο (την περιοχή ανάμεσα στο αιδοίο και τον πρωκτό). Έχουν πολλούς αδένες (σμηγματογόνους, ιδρωτοποιούς, οσμηγόνους) και πολύ λίπος.
Τα μικρά χείλη, βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά των μεγάλων χειλέων, είναι άτριχα, κόκκινα και συνήθως υγρά. Καλύπτουν, κατά ένα μέρος, το άνοιγμα του κόλπου.
Η κλειτορίδα βρίσκεται μέσα στα μεγάλα χείλη. Από το κάτω άκρο της ξεκινούν τα μικρά χείλη που σχηματίζουν γύρω της μια πτυχή του την καλύπτει και ονομάζεται “πόσθη της κλειτορίδας”. Η κλειτορίδα αποτελεί στυτικό μόριο παρόμοιο με το πέος των ανδρών. Τα αγγεία και τα νεύρα που έχει, είναι περίπου όμοια με τα αντίστοιχα του πέους στον άνδρα. Αποτελείται από τα σηραγγώδη σώματα της κλειτορίδας ,που όταν διεγείρονται κατά τη σεξουαλική επαφή, γεμίζουν με αίμα και έτσι δημιουργείται η στύση της κλειτορίδας. Όταν η βάλανος της κλειτορίδας δεν βρίσκεται σε διέγερση , δεν μπορούμε να τη δούμε γιατί κρύβεται από την πόσθη.
Ο πρόδομος του κόλπου αποτελεί την περιοχή που φυλάσσεται από τα μικρά χείλη του αιδοίου. Αν κοιτάξουμε από την κλειτορίδα προς το περίνεο θα δούμε το άνοιγμα της ουρήθρας, το στόμιο του κολεού και τον σκαφοειδή βόθρο.
Οι βολβοί του προδόμου μοιάζουν με τον βολβό του σηραγγώδους σώματος της ουρήθρας στο πέος του άνδρα . Στη σεξουαλική επαφή διεγείρονται και γεμίζουν με αίμα. Το αίμα αυτό τους δίνει μεγαλύτερο όγκο στενεύοντας έτσι το στόμιο του κόλπου. Δεν γίνονται όμως σκληροί για μην εμποδίζουν τη διείσδυση του πέους. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ηδονή από την προστριβή του πέους κατά την σεξουαλική επαφή, αλλά και εμποδίζεται η εκροή του σπέρματος μετά την εκσπερμάτιση.
Στον πρόδομο βρίσκονται δύο μικροί αδένες που χρησιμεύουν για την ύγρανση του ώστε να διευκολύνεται η είσοδος του πέους στον κόλπο. Το έκκριμα αυτό μοιάζει με βλέννα και κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής εξακοντίζεται κατά διαστήματα.
Η ποσότητα του δεν είναι αρκετή για τη λίπανση του κόλπου. Την λίπανση του κόλπου αναλαμβάνουν κυρίως οι αδένες του επιθηλίου του κόλπου.
Τα έσω γεννητικά όργανα
Οι Ωοθήκες
Η γυναίκα γεννιέται με 400.000 περίπου ωοθυλάκια που περιέχουν τα ωάρια. Αυτά φυλάσσονται στις ωοθήκες της, δύο μικροσκοπικά (4cm X 2cm) αλλά πολύ σημαντικά όργανα, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία της αναπαραγωγής.
Βρίσκονται χαμηλά στην κοιλιά, στη λεκάνη δεξιά και αριστερά από τη μήτρα.
Η γόνιμη ζωή της γυναίκας ξεκινάει από την εφηβεία, που σηματοδοτείται από την πρώτη περίοδο και τελειώνει με την εμμηνόπαυση, δηλαδή όταν σταματήσει η περίοδος. Στη φάση της γονιμότητας, μόνο 350-400 ωοθυλάκια ωριμάζουν και παράγουν ωάρια. Τα υπόλοιπα εκφυλίζονται. Η απελευθέρωση ενός (συνήθως) ωαρίου σε κάθε κύκλο, ονομάζεται ωορρηξία. Το ωάριο αυτό περιμένει – σε κάθε κύκλο- να γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο του άνδρα και να μας χαρίσει το δώρο της ζωής: ένα μωρό.! Αν όμως δεν γονιμοποιηθεί πέφτει, αποβάλλεται από τη μήτρα, χάνεται και ακολουθεί κανονικά η περίοδος. Το ωοθυλάκιο μετά την ρήξη του, μετατρέπεται σε ωχρό σωμάτιο. Οι ωοθήκες παράγουν τις θηλυκές ορμόνες. Από αυτές ταΟιστρογόνα και Προγεστερόνη είναι οι σημαντικότερες. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν την ανάπτυξη των γυναικείων χαρακτηριστικών δηλ. το στήθος, τον τόνο της φωνής , την τριχοφυΐα, αλλά και τον κύκλο και την εγκυμοσύνη.
Οι Σάλπιγγες
Είναι δύο σωληνάκια, μήκους περίπου 10cm, που συνδέουν τη μήτρα με τις ωοθήκες. Σκοπός τους είναι να μεταφέρουν το ωάριο από τις ωοθήκες προς τη μήτρα. Στις σάλπιγγες τα ωάρια μπορούν να συναντήσουν τα σπερματοζωάρια και εκεί μπορεί να γίνει η γονιμοποίηση. Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί από τα σπερματοζωάρια, ταξιδεύει μέσα από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα, όπου και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο . Για να γίνει αυτό , πρέπει οι σάλπιγγες να είναι ελεύθερες από παθήσεις, όπως φλεγμονές, συμφύσεις κ.α. ώστε να μην έχουν εμπόδια που μπορούν να τις φράξουν, να εμποδίσουν την γονιμοποίηση του ωαρίου και την πορεία του προς τη μήτρα και έτσι να μειώσουν τη γονιμότητα της γυναίκας.
Η μήτρα
Είναι ένα μυϊκό όργανο σε σχήμα ανάποδου αχλαδιού, με διαστάσεις -περίπου- 8cm Χ 5cm. Το πάχος της είναι +/- 2.5cm και ζυγίζει 40 – 60 γραμμάρια. Εσωτερικά έχει μία κοιλότητα που καλύπτεται από ειδικά κύτταρα που αποτελούν το ενδομήτριο. Από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, το ενδομήτριο, υπό την επήρεια των ορμονών, υφίσταται πολλές αλλαγές. Στο ενδομήτριο εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο όταν βγει από την σάλπιγγα.
Σκοπός της είναι να φιλοξενήσει το έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το κατώτερο και στενότερο τμήμα της μήτρας λέγεται τράχηλος και συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο.
Ο κόλπος
O κόλπος είναι ένας ινομυώδης σωλήνας που ενώνει τη μήτρα με το αιδοίο (τα εξωτερικά όργανα). Έχει μήκος περίπου 8cm, και βρίσκεται πίσω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το έντερο. Το αίμα της περιόδου βγαίνει από τη μήτρα, περνάει από τον κόλπο προς το αιδοίο. Όταν φοράς ταμπόν ο κόλπος φράσσεται και το ταμπόν συγκρατεί το αίμα για να μη βγει έξω.
Ο κόλπος είναι το όργανο διαμέσου του οποίου γίνεται η ερωτική επαφή. Mέσα στον κόλπο διεισδύει το ανδρικό όργανο (πέος), και σε περίπτωση εκσπερμάτισης χωρίς προφυλάξεις το σπέρμα περνάει μέσα από τον τράχηλο της μήτρας προς το εσωτερικό της μήτρας .
Ο παρθενικός υμένας
Στο άνοιγμα του κόλπου προς τα έξω γεννητικά όργανα, το αιδοίο, υπάρχει μία λεπτή μεμβράνη που φράζει εν μέρει τον κόλπο . Έχει διάφορα σχήματα και είναι διάτρητος για να περνάει από εκεί το αίμα της περιόδου. Ο παρθενικός υμένας σπάει κατά την διείσδυση του πέους στην πρώτη σεξουαλική επαφή . Η ρήξη αυτή σε άλλες γυναίκες δεν γίνεται αισθητή και σε άλλες προκαλεί μικρή αιμορραγία. Η διάμετρος του ανοίγματος στην παιδική ηλικία είναι πολύ μικρή ενώ στην εφηβεία αρχίζει να διευρύνεται για να ολοκληρωθεί στην ενήλικη ζωή της γυναίκας.
Το Ορμονικό σύστημα
Η γονιμότητα ελέγχεται από τις ορμόνες . Οι ορμόνες είναι χημικές ενώσεις που δρουν σε διαφορετικά μέρη του σώματος και ρυθμίζουν πολλές και ποικίλες λειτουργίες. Οι ορμόνες της αναπαραγωγής χωρίζονται, ανάλογα με την προέλευση τους, σε δυο κατηγορίες : σε αυτές που παράγονται στον εγκέφαλο (υπόφυση και υποθάλαμο) και σε αυτές που παράγονται από τις ωοθήκες.
Α. Οι ορμόνες που παράγονται στον εγκέφαλο
Η Γοναδοτροπίνη (GnRH) παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ρυθμίζει την έκκριση των θηλυκών ορμονών FSH και LH. Επηρεάζεται πολύ από νευρικά ερεθίσματα και για αυτό σε μεγάλες περιόδου στρες , μπορεί να έχουμε αναστολή της παραγωγής της και άρα αναστολή της περιόδου. Ελέγχει επίσης την παραγωγή και τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.
Η Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη (HCG) είναι η ορμόνη που παράγεται στα πρώτα στάδια της κύησης και συμβάλλει στη διαρκή παραγωγή προγεστερόνης από το ωχρό σωμάτιο. Χρησιμοποιείται επίσης, ως ενέσιμο σκεύασμα, για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες, έπειτα από ορισμένες θεραπείες αποκατάστασης της γονιμότητας, ενώ επίσης, στους άντρες, χρησιμοποιείται για την πρόκληση της παραγωγής τεστοστερόνης. Μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο, η ορμόνη αυτή διπλασιάζει τα επίπεδα της κάθε 48 ώρες. Είναι αυτή η ορμόνη, την οποία μετρούν τα τεστ εγκυμοσύνης για να μάθεις αν είσαι έγκυος.
Η Θυλακιότροπος (FSH) και η Ωχρινότροπος (LH) είναι ορμόνες που παράγονται από την υπόφυση, ενός αδένα συνδεμένου άμεσα με το νευρικό σύστημα και τον υποθάλαμο . Η αύξηση της FSH βοηθάει στην έναρξη της παραγωγής των ωοθυλακίων στην ωοθήκη. Η απότομη αυξομείωση των επιπέδων της LH προκαλεί την ωορρηξία και προάγει την παραγωγή της προγεστερόνης.
Στους άνδρες, η FSH έχει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της παραγωγής σπέρματος (σπερματοζωαρίων). Η απουσία ή τα χαμηλά επίπεδα έκκρισης της ανθρώπινης FSH – είτε στον άνδρα είτε στη γυναίκα- αποτελεί αίτιο υπογονιμότητας.
Β. Οι ορμόνες που παράγονται στις ωοθήκες
Τα Οιστρογόνα είναι μια ομάδα ορμονών που εκκρίνονται από την ωοθήκη. Παράγονται από το περίβλημα του ωοθυλακίου. Το πιο ισχυρό οιστρογόνο είναι η οιστραδιόλη (Ε2) που βοηθά ώστε να αυξηθεί το πάχος του ενδομητρίου (ο ιστός στον όποιο εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο).
Τα οιστρογόνα βοηθούν στην ωρίμανση του ωοθυλακίου. Το επίπεδο των οιστρογόνων φτάνει στο ανώτερο επίπεδό της περίπου στη μέση του κύκλου και πυροδοτεί την απότομη απελευθέρωση της LH , που είναι απαραίτητη για να γίνει η ωορρηξία.
Η Προγεστερόνη παράγεται και αυτή από τις ωοθήκες και συγκεκριμένα από το τοίχωμα του ωαρίου (το ωχρό σωμάτιο) μετά την ωορρηξία. Δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη γονιμοποίηση, ωριμάζοντας το ενδομήτριο για να δεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο, χαλαρώνοντας τη μήτρα για να μην να κάνει συσπάσεις, ενώ καταστρέφει τα περισσεύοντα ωοθυλάκια που δεν χρειάζονται για τον συγκεκριμένο κύκλο. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης , διατηρεί το ενδομήτριο προσκολλημένο στη μήτρα. Η σωστή της ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα, με κύριο εκπρόσωπο την τεστοστερόνη. Είναι ορμόνη που παράγεται σε μικρές ποσότητες από τις ωοθήκες των γυναικών αλλά και από τα επινεφρίδια. Βοηθά στην διατήρηση της μυϊκής μάζας, της οστικής μάζας και της libido των δύο φύλων. Υποστηρίζει επίσης τη ρύθμιση του κύκλου της γυναίκας. Οι γυναίκες χρειάζονται μικρότερη ποσότητα ανδρογόνων από τους άνδρες.
Ο κύκλος μου
Αν καταλάβεις πως λειτουργεί το σώμα σου και ο κύκλος σου, θα κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου. Δεν θα χρειάζεται να ψάχνεις πανικόβλητη για σερβιέτες και θα μπορείς να έχεις έλεγχο στην γονιμότητα σου είτε θέλεις να κάνεις παιδί, είτε θέλεις να αποφύγεις μία εγκυμοσύνη. Επίσης θα ξέρεις συνειδητά ότι η κακή σου διάθεση δεν οφείλεται στους άλλους ή στην κακή σου τύχη, αλλά στις «άτακτες» ορμόνες σου.
Ο κύκλος της περιόδου ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα. Το 90% των γυναικών, κατά προσέγγιση, έχουν κύκλους που διαρκούν από 25-34 ημέρες. Όλες ξέρουμε ότι ο κύκλος μας μπορεί να διαφέρει από μήνα σε μήνα κατά μία ή δύο ημέρες (συν, πλην).
Η διάρκεια του κύκλου υπολογίζεται από τη πρώτη ημέρα της περιόδου –τη μέρα που αρχίζει η αιμορραγία – ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ- μέχρι τη μέρα που προηγείται της έναρξης της επόμενης περιόδου(ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ).
Η περίοδος (οι μέρες που έχουμε αίμα) διαρκεί περίπου 3-7 μέρες. Σε ένα κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία γίνεται περίπου 12-16 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
Υποθετικός κύκλος διάρκειας 28 μερών
ΓΟΝΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Ο κύκλος σου στηρίζεται στην ευαίσθητη ισορροπία δύο ορμονών, στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Τα επίπεδα αυτών των ορμονών αλλάζουν καθώς περνούν οι μέρες του κύκλου.
Α. ΦΑΣΗ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ Το αίμα που βλέπουμε να βγαίνει από τον κόλπο προέρχεται από την αποβολή του ενδομητρίου από τη μήτρα . Σε αυτή τη φάση τα οιστρογόνα αυξάνονται και η προγεστερόνη πέφτει. Διαρκεί περίπου 4-5 ημέρες.
ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ: έχεις περίοδο
Τι συμβαίνει στο σώμα σου Η πρώτη ημέρα της περιόδου , θεωρείται και η πρώτη ημέρα του κύκλου. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι πιο σημαντικές ορμόνες της αναπαραγωγής , παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Β. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΦΑΣΗ Ο κύκλος μας ελέγχεται από ορμόνες-χημικά μηνύματα- που δρουν σε διάφορα μέρη του σώματος και ελέγχουν διάφορες λειτουργίες. Ο κύκλος ξεκινά με την ανάπτυξη 12-20 ωοθυλακίων στις ωοθήκες που ελέγχεται από τα οιστρογόνα. Κατά τη διάρκεια του κύκλου, συνήθως, μόνο ένα ωοθυλάκιο κυριαρχεί και ωριμάζει, απελευθερώνοντας ένα ωάριο. Λίγο πριν την ωορρηξία, τα επίπεδα των οιστρογόνων ανεβαίνουν με αποτέλεσμα την πυροδότηση του μηχανισμού απελευθέρωσης της Ωχρινοτρόπου Ορμόνης (LH). Σε αυτή τη φάση δρα και η τεστοστερόνη. Η φάση αυτή διαρκεί περίπου από την 5η-15η ημέρα και τελειώνει με την ωορρηξία.
ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ : επιλέγεται ένα ωοθυλάκιο
Τι συμβαίνει στο σώμα σου Μέσα στις ωοθήκες, τα ωάρια, βρίσκονται μέσα στα ωοθυλάκια. Όταν το ωάριο αρχίζει να ωριμάζει, τοωοθυλάκιο απελευθερώνει συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες οιστρογόνων.
ΕΚΤΗ-ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ: προετοιμασία για την ωορρηξία
Τι συμβαίνει στο σώμα σου Προς το τέλος αυτής της φάσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και αρχίζει η αύξηση κάποιων ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Τα επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών (πχ τεστοστερόνη) και της προγεστερόνης είναι ελάχιστα αλλά προς το τέλος αυτής της φάσης ανεβαίνουν.
ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ: Ωορρηξία
Τι συμβαίνει στο σώμα σου Το ωοθυλάκιο σπάει και απελευθερώνει το ωάριο, το οποίο βγαίνει από τις ωοθήκες και ταξιδεύει προς τις σάλπιγγες ελπίζοντας να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα . Το ωοθυλάκιο μετατρέπεται σε ωχρό σωμάτιο και παραμένει στην ωοθήκη.
Γ. ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΤΗ- ΕΙΚΟΣΤΗ ΟΓΔΟΗ ΗΜΕΡΑ: μετά την ωορρηξία
Τι συμβαίνει στο σώμα σου Μετά την ωορρηξία, το ωοθυλάκιο ενώ καταστρέφεται, παράγει την προγεστερόνη. Η προγεστερόνη έχει διάφορες δράσεις και ελέγχει κυρίως αυτή τη φάση του κύκλου:
– αυξάνει λίγο τη θερμοκρασία του σώματος αμέσως μετά την ωορρρηξία
– προετοιμάζει το ενδομήτριο για μία πιθανή εγκυμοσύνη, αυξάνοντας την αιμάτωση του και το πάχος του (δημιουργεί ένα αιμάτινο μαξιλαράκι στο οποίο μπορεί να εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο και να τραφεί μεγαλώνοντας σε έμβρυο).
Η φάση αυτή διαρκεί περίπου από την 15η ημέρα (μετά την ωορρηξία) μέχρι την 28η ημέρα. Προς το τέλος του κύκλου αυξάνονται και πάλι τα οιστρογόνα.
Αν το ωάριο που απελευθερώθηκε δεν γονιμοποιήθηκε, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν και το ενδομήτριο αρχίζει να απομακρύνεται από τη μήτρα την 28η ημέρα . Έτσι αρχίζει η επόμενη περίοδος σου.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ στο ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Τώρα είσαι έφηβη. Το σώμα σου έχει αλλάξει και έχεις κάθε μήνα περίοδο. Το στήθος σου μεγάλωσε και φόρεσες το πρώτο σου σουτιέν. Είσαι γυναίκα.
Η πρώτη σου επίσκεψη στο/στη γυναικολόγο σου πλησιάζει και είναι πιθανό να έχεις λίγο τρακ!. Όμως δεν θα έπρεπε…
Ο/Η γυναικολόγος σου είναι, από δω και πέρα, ένας σημαντικός σου σύμβουλος γιατί το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και η καλή του κατάσταση ,παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γενική σου υγεία. Δεν είναι μακριά και η μέρα που θα συναντήσεις ένα αγόρι και θα αισθανθείς γι’ αυτόν μια ερωτική έλξη. Έσω έτοιμη!
Η επίσκεψη στον η στη γυναικολόγο μπορεί να είναι μια χρήσιμη και ενημερωτική εμπειρία. Μπορείς να λύσεις τις απορίες σου για όλα τα θέματα υγείας που σε απασχολούν και να συζητήσεις τις προοπτικές που υπάρχουν στον τομέα της αντισύλληψης. Αυτό θα διευκολύνει τη ζωή σου και θα εξασφαλίσει την υγεία σου, όταν έρθει η στιγμή να κάνεις έρωτα για πρώτη φορά. Η αδικαιολόγητη ντροπή και η άγνοια οδηγούν πολλά κορίτσια να μείνουν έγκυοι, την πρώτη φορά που κάνουν έρωτα. Φρόντισε να μην είσαι μία από αυτές.
Πριν την επίσκεψη στο γιατρό, κάνε μια λίστα με τις ερωτήσεις και τα θέματα που σε απασχολούν.
Ένα παράδειγμα ερωτήσεων ακολουθεί παρακάτω
Για να είσαι σίγουρη ότι θα πάρεις τις σωστές συμβουλές, πρέπει και εσύ να δώσεις κάποιες πληροφορίες στο/στη γιατρό σου.
· πάρε μαζί σου το βιβλιάριο υγείας σου, όπου καταγράφονται όλα τα εμβόλια σου, η ομάδα αίματος σου και κάποια βασικά προβλήματα υγείας -αν έχεις- π.χ. διαβήτης
· μάθε από τη μαμά σου και τον μπαμπά σου μερικές βασικές πληροφορίες για το οικογενειακό σας ιστορικό, π.χ. αν κάποιος στην οικογένεια (γονείς , αδέρφια, παππούδες) πάσχει από θρομβοφιλία, θρομβοφλεβίτιδα, κάποιο γυναικολογικό καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, υπέρταση κλπ
ʼλλες ερωτήσεις που θα σου κάνει η / ο γυναικολόγος είναι :
· Σε ποιά ηλικία ξεκίνησε η περίοδος σου;
· Πόσο συχνά έχεις περίοδο (κάθε πόσες μέρες) και πόσο διαρκεί;
· Έχεις πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου;
· Ποιά ημερομηνία ήταν η τελευταία σου περίοδος;
· Καπνίζεις; Πίνεις;
· Έχεις σεξουαλικές σχέσεις;
Όλες αυτές οι ερωτήσεις είναι σημαντικές για το/ τη γυναικολόγο σου , για να μπορέσει να κρίνει ποιά αντισυλληπτική μέθοδο θα σου προτείνει για το μέλλον.
Θυμήσου 3 ακόμη σημαντικά πράγματα:
1. Έχε γραπτή λίστα με τις ερωτήσεις σου για να μη ξεχάσεις καμία. Σημείωνε τις απαντήσεις
2. Ρώτα πρώτα τις πιό σημαντικές ερωτήσεις.
3. Ενημέρωσε το γιατρό σου ότι θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο για το πρώτο σου ραντεβού γιατί έχεις πολλές ερωτήσεις να απαντηθούν.
Στο γυναικολογικό ιατρείο
Στην πρώτη σου επίσκεψη μπορεί να σου ζητήσουν να συμπληρώσεις μια φόρμα με το ιατρικό σου ιστορικό. ʼλλοι γιατροί συμπληρώνουν αυτή τη φόρμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έχουν μαζί σου.
Η συζήτηση με το/τη γυναικολόγο σου
Βασική αρχή της καλής σου σχέσης με το/τη γυναικολόγο σου, είναι η ειλικρίνεια. Οι γυναικολόγοι είναι επιστήμονες που φροντίζουν την υγεία και δεν κάνουν κριτική “ηθικού” περιεχομένου. Μίλα ανοιχτά για την υγεία σου, για τη σεξουαλική σου ζωή, για τα συναισθήματά σου, για τους φόβους σου. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να σε συμβουλεύσουν σωστά και να σου δώσουν την κατάλληλη θεραπεία, εφ’ όσον χρειάζεται.
Η γυναικολογική εξέταση
Είναι πολύ σημαντικό για το/τη γιατρό σου να κάνουν μια πρώτη γυναικολογική εξέταση για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν κάποια προβλήματα εκ γενετής η επίκτητα.
Ενημέρωσε και πάλι ότι αυτή είναι η πρώτη σου γυναικολογική εξέταση και ζήτα εξηγήσεις για το πως θα γίνει. Έτσι θα αισθάνεσαι πιό άνετα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Φρόντισε το ραντεβού σου να μην πέσει τις ημέρες που περιμένεις περίοδο.
Ο/η γιατρός σου θα σου δείξει το γυναικολογικό κρεβάτι και θα εξηγήσει πως να καθίσεις. Θα σε αφήσει λίγο μόνη για να βγάλεις τα ρούχα σου και να ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Το κρεβάτι είναι σκεπασμένο με καθαρό χαρτί μιας χρήσης. Θα σου δώσουν ένα μικρό σεντονάκι η ένα μεγάλο χάρτινο σεντόνι μιας χρήσης για να σκεπάσεις το κάτω μέρος του σώματος σου.
Η εξέταση του στήθους
Ιδανικά η εξέταση σου ξεκινάει με ψηλάφηση του στήθους για να αποκλείσει ο γιατρός την ύπαρξη όγκων, κύστεων, ψηλαφητών αδένων κλπ. Μπορείς να μάθεις πως να κάνεις αυτή τη ψηλάφηση κάθε μήνα , μόνη σου, στο μέλλον.
Η εξέταση γίνεται, όταν είσαι ξαπλωμένη, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, πάνω από το κεφάλι. Ο/Η γιατρός κινεί τα δάκτυλά του/της γύρω από το στήθος σου, με κυκλικές κινήσεις, πιέζοντας ταυτόχρονα και ψηλαφώντας αναζητώντας κάποια πιθανή ανωμαλία. Θα πιέσει επίσης τις ρώγες σου για να δει αν βγάζουν κάποιο έκκριμα.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσεις το/τη γιατρό σου, αν έχεις δει κάτι παράξενο στο στήθος σου η στις μασχάλες σου, το τελευταίο διάστημα.
Αν διαπιστωθεί κάποιο εξόγκωμα, μείνε ψύχραιμη. Πολλές καταστάσεις, εκτός από τον καρκίνο, προκαλούν εξογκώματα, π.χ. κύστεις, σπυράκια κλπ. Ο/Η γιατρός θα σου πει ποιές εξετάσεις θα κάνεις για διερεύνηση.
Η γυναικολογική εξέταση
Τώρα θα σου ζητηθεί να κατέβεις στην άκρη του γυναικολογικού κρεβατιού και να ανεβάσεις τα πόδια σου πάνω στις ειδικές θέσεις (μοιάζουν με μισό σιδερένιο κύκλο και κρατούν τα πόδια ψηλά και ανοιχτά) σε αυτή τη στάση ο/η γυναικολόγος θα εξετάσει τα αναπαραγωγικά σου όργανα. Μείνε χαλαρή. Η εξέταση διαρκεί πολύ λίγο.
Φορώντας χειρουργικά γάντια μιας χρήσης, ο/η γυναικολόγος θα εξετάσει πρώτα τα εξωτερικά σου γεννητικά όργανα για να δει αν υπάρχει κάποιο έκκριμα, η κάποια κύστη η οποιοδήποτε σημάδι φλεγμονής. Μετά θα προχωρήσει στην εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα εργαλείο που ονομάζεται κολποσκόπιο και μπαίνει στον κόλπο για να τον κρατήσει ανοιχτό. Συνήθως είναι πλαστικό μιάς χρήσεως. Μπορεί να αισθανθείς μια πίεση. Αν σε ενοχλεί, πες στο/στη γιατρό σου να το χαλαρώσει.
Με το κολποσκόπιο ο/η γιατρός εξετάζει το κατώτερο τμήμα της μήτρας, τον τράχηλο, για φλεγμονές η άλλα προβλήματα. Πιθανόν να σου πάρει και λίγο έκκριμα με ένα μικρό βουρτσακι (που μοιάζει με μπατονέτα για τα αυτιά) για να κάνει ένα τεστ Παπανικολάου (ένα τεστ ρουτίνας για τον καρκίνο του τραχήλου που γίνεται στο εργαστήριο).
Αν έχεις ξεκινήσει τη σεξουαλική σου ζωή και έχεις κάνει έρωτα, έστω και μία φορά, χωρίς προφυλακτικό, καλό είναι να ζητήσεις στο γιατρό σου να σου πάρει έκκριμα για να κάνει έλεγχο για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Η γυναικολογική εξέταση
Κατά την γυναικολογική εξέταση ο/ η γυναικολόγος βάζει στον κόλπο σου τα δύο του δάκτυλα και με το άλλο χέρι πιέζει το κάτω μέρος της κοιλιάς για να ψηλαφήσει τα έσω γεννητικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνει τη θέση, το σχήμα και το μέγεθος της μήτρας, αλλά και μπορεί να καταλάβει αν υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό. Μπορεί να ενοχληθείς η να νοιώσεις πίεση από την εξέταση, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνει και δεν κρατάει συνήθως πάνω από 1 λεπτό.
Οπωσδήποτε ο κάθε γιατρός μπορεί να έχει διαφορετικό τρόπο εξέτασης , αλλά τα παραπάνω περιγράφουν τι γίνεται περίπου στην γυναικολογική εξέταση.
πηγή:http://www.antisyllipsi.org.gr/
ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ