Τα κουνούπια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι, μετά τη ζέστη. Το δερματάκι του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο και τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν είναι ανώδυνα. Μπορεί να προκαλέσουν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις έως σοβαρές λοιμώξεις, που απαιτείται θεραπεία με αντιβίωση. Δείτε πώς να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από το μωρό σας.
1 Ντύστε το σωστά
Ένας δοκιμασμένος και φυσικός τρόπος για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από το μωρό σας είναι να του φοράτε χαλαρά ρουχαλάκια με μακριά μανίκια, ανοιχτόχρωμα μπλουζάκια και παντελόνια.
Κρατώντας όσο το δυνατόν περισσότερο καλυμμένο το δερματάκι του μωρού σας, θα αφήσετε στα κουνούπια μικρότερο εμβαδόν για να τσιμπήσουν.
Η χαλαρή εφαρμογή στα ρούχα είναι σημαντική, αφού τα κουνούπια μπορούν να τσιμπήσουν το δέρμα μέσα από τα στενά ρούχα. Επίσης, φοράτε στο μωρό σας παπούτσια κλειστού τύπου ή καλτσάκια βαμβακερά.
Για να μη ζεσταίνεται το μωρό, προτιμήστε ρούχα από ελαφριά υλικά – το βαμβάκι είναι ιδανικό – και μην μένετε σε πολύ ζεστό περιβάλλον για αρκετή ώρα. Ρούχα με έντονα χρώματα, ιδίως λουλουδιών πρέπει να αποφεύγονται.
2 Επιλέξτε ένα εντομοαπωθητικό εγκεκριμένο για την ηλικία του
Πολλοί γονείς ανησυχούν για τη χρήση εντομοαπωθητικών στα μωρά. Για τα βρέφη ηλικίας μικρότερης των δύο μηνών, πολλοί ειδικοί συνιστούν να μη χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά, ειδικά εάν περιέχουν DEET. Για τα βρέφη ηλικίας άνω των δύο μηνών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εντομοαπωθητικό, όπως το Crilen Cream σε μορφή γαλακτώματος που χρησιμοποιείται σε όλα τα γυμνά σημεία του σώματος, ακόμη και σε μωρά από το πρώτο έτος, ενώ σε βρέφη μέχρι ενός έτους απλώνεται στα ρουχαλάκια. Είναι απόλυτα ασφαλές διότι δεν περιέχει χημικές εντομοαπωθητικές ουσίες.
Επίσης μπορείτε να δημιουργήστε το δικό σας εντομοαπωθητικό χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια όπως ευκάλυπτο, σιτρονέλα, γεράνι, λεμονοχόρτο κ.λπ. Προσοχή μόνον στη χρήση τους και τη δοσολογία. Εμπιστευτείτε τον φαρμακοποιό σας για να φτιάξετε το σωστό εντομοαπωθητικό, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στο μωρό σας.
Ανεξάρτητα από το είδος του εντομοαπωθητικού που θα χρησιμοποιήσετε φροντίστε να είστε προσεκτικοί στην εφαρμογή του. Μην ψεκάζετε απευθείας στο δέρμα του μωρού σας. Αντ ‘αυτού, ψεκάστε λίγο στα χέρια σας και στη συνέχεια απλώστε το. Αποφύγετε τα μάτια, το στόμα, τα αυτιά και τις ανοιχτές πληγές, και μην απλώνετε το εντομοαπωθητικό στα χεράκια του.
3 Χρησιμοποιήστε μία κουνουπιέρα
Χρησιμοποιήστε μία προστατευτική κουνουπιέρα πάνω από το καροτσάκι του μωρού, την κούνια ή το παρκοκρέβατό του. Το τούλι είναι μια καλή επιλογή, όσο πιο μικρή είναι η πλέξη τόσο τα κουνούπια δεν μπορούν να εισχωρήσουν. Αναζητήστε ένα ελαστικό ποδόγυρο για να κρατήσει την προστατευτική κουνουπιέρα στη θέση της. Επίσης, η τοποθέτηση ειδικών πλεγμάτων (σήτες) στα παράθυρα και τις πόρτες είναι ένας πρακτικός τρόπος να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από το σπίτι και μακριά από το μωρό σας.
4 Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα
Εάν είστε στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή την αυλή βάλτε έναν ανεμιστήρα κοντά στο μωρό σας. Το αεράκι που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα εμποδίζει τα κουνούπια και τα έντομα να είναι κοντά στο μωρό σας. Επίσης, και ο ανεμιστήρας οροφής είναι μια καλή ιδέα. Προσοχή μόνον να μη “χτυπά” ο αέρας το σωματάκι του μωρού.
5 Ψεκάστε τον εαυτό σας
Εάν κρατάτε αγκαλιά το μωρό σας, η μυρωδιά του εντομοαπωθητικού στο δικό σας σώμα μπορεί να αποτρέψει το τσίμπημα από τα κουνούπια στο μωρό σας. Τα εντομοαπωθητικά δεν σκοτώνουν τα κουνούπια. Απλά τα απωθούν. Γι’ αυτό μπορεί να δείτε ή να ακούσετε κουνούπια να κυκλοφορούν γύρω από το μωρό, ακόμη κι αν φοράτε εσείς εντομοαπωθητικό.
ΠΗΓΗ https://www.boxpharmacy.gr/el/pos-na-kratisete-ta-kounoupia-makria-apo-to-moro-sas