12-07-2007
Περισσότερα από 1.000 παιδιά και έφηβοι στη χώρα μας προσπαθούν κάθε χρόνο να βάλουν τέρμα στη ζωή τους, καταναλώνοντας κυρίως μεγάλες ποσότητες φαρμάκων που εύκολα βρίσκουν μέσα στα σπίτια τους, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων και του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». |
|
|
|
Απόπειρα αυτοκτονίας κάνουν ετησίως και περισσότεροι από 5.000 ενήλικες.
Μόνο μέσα σε ένα εξάμηνο – από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2006 – καταγράφηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο 3.060 απόπειρες αυτοκτονίας, από τις οποίες οι 513 έγιναν από παιδιά και έφηβους ηλικίας 10 έως 18 ετών.
Το 89,1% των παιδιών που αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ήταν κορίτσια και το 10,9% αγόρια, που στην πλειονότητά τους πήραν φάρμακα (κυρίως αναλγητικά).
Περίπου το 65% των εφήβων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ήταν ηλικίας 16-18 ετών.
Ορισμένοι από τους παρ’ ολίγον αυτόχειρες έπασχαν από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, αλλά οι περισσότεροι δεν είχαν διαγνωσθεί με τέτοια προβλήματα.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν με αφορμή το 25ο Παγκόσμιο Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 25 Αυγούστου.
Κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου είναι «Για την υγεία και την ευημερία των παιδιών μας». Στη διάρκειά του, θα μιλήσουν 210 επιστήμονες από 44 χώρες και θα παρουσιαστούν περισσότερες από 2.000 επιστημονικές εργασίες ως προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις.
Οι 200 καλύτερες εργασίες θα δημοσιευθούν στην επίσημη έκδοση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, στην επιθεώρηση «Pediatrics».
Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), από τις απόπειρες αυτοκτονίας που συμβαίνουν ετησίως στη χώρα μας, οι περίπου 400 αποβαίνουν τελικά μοιραίες.
Από τους αυτόχειρες, οι 10 είναι παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 10-18 ετών.
ΑΠΕ |