09-10-2007
Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2007
Σήμερα παρακολούθησα το σεμινάριο «εφ όλης της ύλης» του Ματσανιώτη στο Pierce College. Καλές οι θεματικές του ενότητες και τα φροντιστηριακά του μαθήματα.
Θα έλεγα ότι έχουν μια σταθερή αξία μέσα στο χρόνο, και ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να καθίσουμε για λίγο στα θρανία.
Θα θελα να διατυπώσω δυο παρατηρήσεις.
Οι διδάσκοντες πρέπει να είναι περισσότερο «πρακτικοί» στα θέματά τους και στο τρόπο έκφρασής τους. Εννοώ ότι δεν θα ήθελα να ακούσω ξανά πάλι τη θεωρία για κάποιο νόσημα, αλλά τον επαγγελματικό (όχι τον θεωρητικό) αλγόριθμο αντιμετώπισης του νοσήματος με ονομασίες φαρμάκων και τρόπο χορήγησης τους. Δεν γίνεται όμως. Θεωρία τις περισσότερες φορές και γενικές απόψεις, χωρίς συγκεκριμένη τοποθέτηση.
Πιστεύω ότι μπορεί να γίνεται αυτό , όχι για να μεταδοθεί μόνο γνώση και εμπειρία, αλλά κυρίως για διαφήμιση του ονόματος και της ιδιότητας του ομιλούντος.
Σε μια έξοχη παρουσίαση για τα κυκλοφορούντα εμβόλια έναντι των HPV, υπεύθυνων για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες από δυο πολύ καλές ομιλήτριες, θα ήθελα να κάνω μια δεύτερη παρατήρηση. Καλή και σωστά τοποθετημένη η ευαισθητοποίηση για το συγκεκριμένο θέμα εκ μέρος των ομιλητών, αυτό όμως που έλειπε είναι η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού (στη συγκεκριμένη περίπτωση, των παιδιάτρων) για τη γενναιοδωρία του συστήματος υγείας προς τους πολίτες της χώρας. Πως να εμβολιάσει ο εργάτης τα δυο ή τρία παιδιά του, όταν ο μισθός του δεν φτάνει πολλές φορές να «εμβολιάσει» με τροφή την οικογένεια του.
Δικαίως η Ελλάδα κατατάσσεται 22η στους 29 της Ευρώπης, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της.
Με εκτίμηση
ΜΑ
Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2007
Στεναχωριέμαι για όλη τη χαμένη προσπάθεια δεκάδων χρόνων!
Για να μπεις στο πανεπιστήμιο πρέπει να κουραστείς τόσο, όσο δεν θα χρειαστεί να κουραστείς για να βγεις από το πανεπιστήμιο.
Δηλαδή ενώ θα έπρεπε να μπαίνεις εύκολα, αλλά να τελειώνουν μόνο όσοι το αξίζουν, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Και να ήταν μόνο αυτό. Συνεχίζεις σπουδές που σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στη πραγματική αγορά εργασίας.
Το ίδιο συμβαίνει και στον παιδιατρικό χώρο.
Μετά από πολλά χρόνια σπουδών και ειδικοτήτων και διδακτορικών και – και – και , οι πτυχιούχοι παιδίατροι μπαίνουν πραγματικά απροετοίμαστοι στη αγορά εργασίας που είναι κυρίως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του πληθυσμού μας. Τα νοσοκομεία στις περισσότερες των περιπτώσεων προετοιμάζουν τους μελλοντικούς παιδιάτρους, λες και όλοι θα δουλέψουν σε νοσοκομειακό πόστο. Αναλήθεια. Το 95% προορίζεται για εξωνοσοκομειακή χρήση, χωρίς να έχει εκπαιδευτεί (σχεδόν καθόλου) για αυτή τη θέση.
Παιδίατροι που φοβούνται να κάνουν ακόμη και εμβόλιο. Δεν περιαυτολογώ. Μπορεί να έχεις εκπαιδευτεί στο περίπλοκο σχήμα θεραπείας λευχαιμίας, αλλά να αδυνατείς σ αυτό που πρέπει να κάνεις σωστά.
Να αναγνωρίζεις με ιδιαίτερη ευκολία την πιθανότητα ή την υποψία πιθανότητας για ένα τέτοιο νόσημα.
Τα προβλήματα όμως των νεοεισερχόμενων στην ελεύθερη αγορά όμως δεν σταματούν εδώ. Ανεκπαίδευτοι να αντιμετωπίσουν τον γονιό έξω από τη προστατευτική ασπίδα ενός νοσοκομειακού χώρου. Να μπορούν να δουλέψουν καθησυχαστικά και με διαφορετική προσέγγιση (όχι νοσοκομειακή) απέναντι στο γονιό.
Μέρος Α
Με ιδιαίτερη εκτίμηση στους νέους συναδέλφους
ΜΑ
Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2007
Συνεχίζοντας για 2η ημέρα το 6ο εκπαιδευτικό διήμερο παιδιατρικής ενημέρωσης «εφ όλης της ύλης» είχαμε να παρακολουθήσουμε στην Ολομέλεια το θέμα: Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών από τον παιδίατρο.
Ασφαλώς δεν διευκρινιζόταν για ποιο παιδίατρο, τον νοσοκομειακό, τον εφημερεύοντα παιδίατρο στις μονάδες ή τον ασκούντα ελεύθερο επαγγελματία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλ στο 95% του ακροατηρίου.
Ερώτηση
Αν αποτύχεις να βρεις περιφερική φλέβα σε 90 sec σε παιδί με κακή τριχοειδική επαναφορά >3 sec.
α. Καλείς χειρουργό για να γίνει αποκάλυψη
β. Βάζεις ρινογαστρικό σωλήνα και δίνεις άμεσα φυσιολογικό ορό
γ. Τοποθετείς ενδοοστική βελόνα
δ. Προχωράς άμεσα σε εύρεση κεντρικού αγγείου με τη μέθοδο Seldinger
Προσωπικά θα έθετα με τη σειρά μου την εξής ερώτηση στο πάνελ των διδασκόντων.
Αστροναύτης σε περιπολία στο φεγγάρι σωριάζεται.
α. Του βγάζεις τη στολή και προχωράς σε ΚΑΡΠ
β. Φωνάζεις διαστημικό καρδιοανανήπτη απο τον Αρη
γ. Τον τοποθετείς σε διαστημική κάψουλα για μελλοντική αντιμετώπιση
δ. α+γ
Έτσι ακριβώς ένοιωσα με τις ερωτήσεις του πάνελ.
Μήπως απευθυνόντουσαν σε ιατρούς της μονάδας τους. Έλεος.
Με εκτίμηση στο ακροατήριο του συνεδρίου.
Μ.Α.