19-09-2008
ΕRΤ3.GR
Στα οφέλη για την υγεία, που προκύπτουν από την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “The Australian”, “ακόμα και η μερική υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον κατά 13% και τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων κατά 9%. Η μεσογειακή διατροφή – πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά και με περιορισμένες ποσότητες κρέατος, γαλακτοκομικών και αλκοόλ – μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 6%. Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού British Medical Journal. Ιταλοί ερευνητές συγκέντρωσαν και μελέτησαν τα αποτελέσματα 12 προηγούμενων ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.6 εκ. άτομα και συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας και εμφάνισης νοσημάτων με το βαθμό υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής”.
Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενεί και η εφημερίδα The Daily Telegraph. Επισημαίνεται ότι “σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Φραντζέσκο Σόφι, όλα τα μεγάλα επιστημονικά ινστιτούτα συστήνουν τη μεσογειακή δίαιτα για την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών. Τη μεσογειακή δίαιτα ακολουθούν πληθυσμοί που ζουν γύρω από τη Μεσόγειο, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία”.
ΑΠΕ ΜΠΕ