Η ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ

 

09-11-2008 

 

 

 

HEALTH.IN.GR


 

Λονδίνο — Τα τηγανητά και αλμυρά τρόφιμα όταν αντικατασταθούν με φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν την παγκόσμια συχνότητα των εμφραγμάτων κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

 

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στον Καναδά, με επικεφαλής την Δρ. Ρομάνια Ίγκμπαλ, ανέλυσαν το διατροφικό πρότυπο 16.000 ατόμων από 52 χώρες και εντόπισαν τρία παγκόσμια διατροφικά πρότυπα.

 

Η τυπική δυτική διατροφή, πλούσια σε λίπη, αλάτι και κρέας, αναλογεί στο 30% του κινδύνου εμφράγματος σε οποιονδήποτε πληθυσμό. Μια πιο «λογική» διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει κατά το ένα τρίτο τον καρδιακό κίνδυνο. Η ανατολίτικη διατροφή, πλούσια σε σόγια και μπαχαρικά, δεν επιφέρει καμιά διαφορά στον καρδιακό κίνδυνο.

 

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο με σκορ διατροφικού κινδύνου σύμφωνα με 19 ομάδες τροφών και μετά ζήτησαν από 5.561 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα και 10.646 που δεν είχαν ανάλογο επεισόδιο να το συμπληρώσουν.

 

Τα άτομα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα από αυτούς που έτρωγαν λίγα ή καθόλου τηγανητά τρόφιμα και κρεατικά. Η τυπική δυτική διατροφή έχει σχετιστεί με τα καρδιακά νοσήματα. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα λιπαρά προκαλούν απόφραξη των αρτηριών.

 

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι είναι προτιμότερο να μελετούν την συνολική διατροφή του ατόμου, καθώς αποκτούν πληρέστερη εικόνα, απ’ ότι όταν επικεντρώνονται στη μελέτη μεμονωμένων τροφίμων και συστατικών.

 

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρνητικός συσχετισμός που εντοπίστηκε μεταξύ δυτικής διατροφής και καρδιακής υγείας, εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

 

Ενώ τα γενικά συστατικά της ανατολίτικης διατροφής μπορεί να επιφέρουν αρνητικές επιδράσεις, όπως το αλάτι που περιέχουν οι σάλτσες σόγιας και τα μπαχαρικά, υπάρχουν άλλα που εξουδετερώνουν τις αρνητικές επιδράσεις και λειτουργούν προστατευτικά.



Σχόλιο:

 

 


Ταΐστε τα παιδιά σας  σε καθημερινή βάση με πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια.

 

 

Αποφύγετε το πολύ κρέας και τα γλυκά. (μία το πολύ δύο φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετές)

 

 

 

 Μάριος Ανδρέου

 

Παιδίατρος

 

Υπεύθυνος ΚΠΜ
 


 

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR