Πότε αρχίζει το βούρτσισμα των δοντιών και ποιος είναι ο σωστός τρόπος

25-06-2015 

 

 

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι ιδιαιτέρως σημαντική διαδικασία που δεν πρέπει να παραλείπεται από τις μαμάδες. Πότε πρέπει να αρχίζει το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του; Πότε πρέπει να είναι η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο; Σίγουρα όλες οι μαμάδες έχουν τέτοιου είδους απορίες.

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στον οδοντίατρο;

Μέχρι τα πρώτα του γενέθλια (αυτό τα λέει όλα). Το παιδί σας πρέπει να επισκεφθεί ένα παιδοδοντίατρο όταν το πρώτο δόντι βγαίνει στο στόμα, συνήθως μεταξύ 6-12 μηνών. Η έγκαιρη εξέταση και η προληπτική φροντίδα θα προστατεύσουν το χαμόγελο του παιδιού σας τώρα αλλά και στο μέλλον.

Γιατί πρέπει να πάω τόσο νωρίς στον οδοντίατρο; Τι πρόβλημα μπορεί να έχει ένα τόσο μικρό παιδί;

Ο πιο σημαντικός λόγος είναι η δημιουργία ενός πρακτικού, προληπτικού προγράμματος. Τα προβλήματα στα δόντια μπορούν να ξεκινήσουν πολύ νωρίς. Τους παιδοδοντίατρους τους απασχολεί πολύ η τερηδόνα που προκαλείται από το θηλασμό ή από τη χρήση του μπιμπερό. Το μωρό σας κινδυνεύει σοβαρά από τερηδονισμένα δόντια όταν θηλάζει συνεχόμενα από το στήθος ή από μπουκάλι με γάλα ή χυμούς, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι η ουλίτιδα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν τα μισά από τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2-3 ετών έχουν τουλάχιστον ελαφριά φλεγμονή των ούλων. Όσο πιο νωρίς γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες που έχετε να προλάβετε οδοντιατρικά προβλήματα. Παιδιά με υγιή δόντια μασούν το φαγητό πιο εύκολα, μαθαίνουν να μιλούν καθαρά και χαμογελούν με αυτοπεποίθηση.
Βοηθήστε τώρα το παιδί να αποκτήσει σωστές συνήθειες για την υγιεινή των δοντιών του.

Πώς μπορώ να προστατέψω τα δόντια του μωρού μου όσο χρησιμοποιεί το μπιμπερό ή θηλάζει;

Μη θηλάζετε το μωρό σας για να κοιμηθεί και μη βάζετε το μωρό στο κρεβάτι με το μπιμπερό με γάλα, χυμό ή οποιοδήποτε υγρό με γλυκιά γεύση. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μπιμπερό βάλτε μόνο νερό ή δώστε στο μωρό σας μία πιπίλα. Ρωτήστε τον παιδοδοντίατρό σας ώστε να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας θα παίρνει αρκετό φθόριο για την προστασία από την τερηδόνα. Τέλος, μάθετε πώς να βουρτσίζετε και να κάνετε νήμα στα δόντια του παιδιού σας.

Πότε να σταματήσω το μπιμπερό ή το θηλασμό;

Για γερά δόντια τα μωρά θα πρέπει σιγά-σιγά να αφήσουν το μπιμπερό και να πίνουν από το ποτήρι, περίπου μετά τα πρώτα τους γενέθλια.

Πρέπει να ανησυχώ που χρησιμοποιεί την πιπίλα ή πιπιλάει το δάχτυλο;

Ο θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας είναι απολύτως φυσιολογικός για τα μικρά παιδιά· τα περισσότερα εγκαταλείπουν αυτή τη συνήθεια μέχρι να γίνουν 2 ετών. Αν το δικό σας παιδί επιμένει μπορείτε να αρχίσετε να το αποθαρρύνετε μετά το 4ο έτος της ηλικίας του.
Παρατεταμένος θηλασμός του δακτύλου μπορεί να δημιουργήσει συνωστισμένα ή και στραβά δόντια ή προβλήματα με τη σύγκλειση. Ο παιδοδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει τρόπους για να βοηθήσετε μαζί το παιδί να σταματήσει μία τέτοια συνήθεια όταν είναι παρατεταμένη και διαρκεί πάνω από το 4ο έτος.

Πότε αρχίζω να πλένω τα δόντια του μωρού μου;

Το γοργόν και χάριν έχει! Ξεκινώντας από τη γέννηση, καθαρίστε τα ούλα του μωρού με μία καθαρή υγρή γαζούλα μετά από κάθε γεύμα. Αργότερα, βουρτσίστε τα δόντια του παιδιού σας με φθοριούχο παιδική οδοντόπαστα και μία μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα. Να θυμάστε ότι τα περισσότερα μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία των 7 ετών δεν έχουν την επιδεξιότητα που χρειάζεται για να πλένουν αποτελεσματικά τα δόντια τους.

Έχετε να με συμβουλέψετε κάτι για το πότε και πώς βγαίνουν τα δόντια στο στόμα του μωρού;

Από τους 6 μήνες μέχρι την ηλικία των 3 ετών το παιδί σας μπορεί να έχει ευαίσθητα ούλα όταν τα δόντια ανατέλουν. Σε πολλά μωρά ανακουφίζονται να δαγκώνουν ένα καθαρό δαχτυλίδι κατάλληλο για μασούλημα (οδοντοφυϊας), κρύο κουτάλι ή κάποιο κρύο βρεγμένο πανάκι. Μερικοί γονείς βρίσκουν ότι το μωρό τους ανακουφίζεται όταν τους τρίβουν τα ούλα του με το δάχτυλο

Το παιδί μου δεν βλέπω να έχει κανένα πρόβλημα στα δόντια του. Γιατί να το πάω σε παιδοδοντίατρο και όχι στον δικό μου οδοντίατρο;

Ο/η παιδοδοντίατρος είναι ο ειδικός για τα παιδιά από τη γέννηση μέχρι τα εφηβικά χρόνια. Τα μωρά, τα παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, όλα χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τη συμπεριφορά τους, με την καθοδήγηση της ανάπτυξης των δοντιών και του προσώπου τους για να βοηθηθούν ώστε να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα. Ο παιδοδοντίατρος είναι ο καλύτερος ειδικός για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Ο/η παιδοδοντίατρος έχει λάβει ειδική επιπλέον εκπαίδευση που του επιτρέπει να παρέχει την πλέον σύγχρονη θεραπεία για ένα μεγάλο εύρος των οδοντιατρικών προβλημάτων των παιδιών.
Έχει εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζει ασθενείς με ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχουν συναισθητικές, σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες. Εξαιτίας αυτής της ειδικής εκπαίδευσης πολλοί γονείς σοφά επιλέγουν ένα παιδοδοντίατρο για τη θεραπεία των γονιών του παιδιού τους.

Τι πρέπει να κάνω άμα το παιδί μου πέσει και χτυπήσει τα μπροστινά του δόντια;

Κάθε τραύμα σε δόντια, παιδικά ή μόνιμα, είναι και μια ξεχωριστή περίπτωση. Γι” αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε στο συντομότερο δυνατόν με τον παιδοδοντίατρο – όσο αθώο κι αν φαίνεται αυτό το χτύπημα. Πολλές φορές μπορεί να κρύβει τραύμα στο δόντι κάτω από τα ούλα που μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να το δει.

Τι πειράζει κι αν χαλάσουν τα δόντια του; Αφού θα αλλάξουν!

Οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να έχει δόντια ελεύθερα από τερηδόνα. Ο καθαρισμός στο ιατρείο απομακρύνει υπολλείματα τροφών που συσσωρεύονται πάνω στα δόντια, ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν τερηδόνα. Η φθορίωση ανανεώνει την συγκέντρωση του φθορίου στο σμάλτο των δοντιών, δυναμώνοντας τα δόντια και προλαμβάνοντας την τερηδόνα.

Οι οδηγίες στοματικής υγιεινής βελτιώνουν την ικανότητα του παιδιού να βουρτσίζει και να κάνει νήμα, γεγονός που οδηγεί σε πιο καθαρά δόντια και υγιειέστερα ούλα.
Η τερηδόνα δεν είναι ο μόνος λόγος για μια οδοντιατρική επίσκεψη. Ο/η παιδοδοντίατρός σας, σάς παρέχει μία διαρκή αξιολόγηση στις αλλαγές που μπορεί να παρουσιαστούν στη στοματική υγεία του παιδιού σας. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να χρειάζεται επιπλέον φθόριο, αλλαγές στη δίαιτά του ή προληπτικές επικαλύψεις για ιδανική στοματική υγεία. Ο/η παιδοδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει έγκαιρα, ορθοδοντικά προβλήματα και να προτείνει θεραπεία που θα κατευθύνει τα δόντια καθώς ανατέλουν στο στόμα.

Το παιδί μου φοβάται πολύ. Πώς μπορεί ο/η παιδοδοντίατρος να το κάνει να χαλαρώσει;

Οι παιδοδοντίατροι έχουν εκπαιδευτεί σε πολλές μεθόδους για να βοηθήσουν τα παιδιά να νιώθουν άνετα με την οδοντιατρική θεραπεία. Για παράδειγμα, στην τεχνική «tell-so-do» ο/η παιδοδοντίατρος θα ονομάσει πρώτα ένα εργαλείο, θα το δείξει χρησιμοποιώντας το για να μετρήσει τα δάχτυλα του παιδιού και μετά θα εφαρμόσει το εργαλείο στη θεραπεία του στο στόμα.

Μία άλλη τεχνική, χρησιμοποιεί το ζευγάρωμα ενός παιδιού δειλού, με ένα άλλο συνεργάσιμο παιδί αντίστοιχης ηλικίας. Η απόσπαση της προσοχής και η συμμετοχή των γονιών είναι άλλοι τρόποι για να έχει το παιδί σας αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής επίσκεψης. Αλλά η πιο καλή από όλες τις τεχνικές είναι ο έπαινος. Κάθε παιδί που κάνει κάτι σωστό κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής επίσκεψης επιβραβεύεται από τον/την παιδοδοντίατρο.

Πώς η διατροφή του παιδιού μου επηρεάζει τα δόντια του;

Ένα παιδί πρέπει να έχει μια ισορροπημένη δίαιτα για να μπορέσουν τα δόντια να αναπτυχθούν σωστά. Επίσης, χρειάζεται ισορροπημένη δίαιτα για γερά ούλα γύρω από τα δόντια. Αντίστοιχα, μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, θέτει τα δόντια του παιδιού σας σε κίνδυνο.

Πώς να μπορώ να κάνω τη διατροφή του παιδιού μου ασφαλή για τα δόντια του;

Πρώτα απ” όλα να έχει ισορροπημένη δίαιτα. Μετά ελέγξε πόσο συχνά καταλανώνει τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή άμυλο. Τροφές με άμυλο περιλαμβάνουν άσπρο ψωμί, κράκερς, μακαρόνια και σνακς όπως τσιπς ή γαριδάκια. Όταν ψάχνετε να βρείτε τη ζάχαρη πρέπει να ψάχνετε πολύ πιο πέρα από τα γλυκά. Υπάρχει ποικιλία τροφών που περιέχει διάφορους τύπους σακχάρων και όλοι οι τύποι σακχάρων μπορούν να δημιουργήσουν τερηδόνα.

Τα φρούτα, ορισμένα λαχανικά και όλα τα προϊόντα γάλακτος περιέχουν τουλάχιστον έναν τύπο σακχάρου κρυμένο στη σύνθεσή τους. Η ζάχαρη μπορεί να βρίσκεται μέσα σε πολλές έτοιμες τροφές, ακόμα και σε μερικές που δεν έχουν γλυκιά γεύση. Π.χ. ζάχαρη περιέχει η κέτσαπ και ορισμένα dressing σαλατών.

Πρέπει να σταματήσουμε εντελώς τροφές που περιέχουν άμυλα και σάκχαρα;

Και βέβαια, όχι! Πολλά από αυτά παρέχουν θρεπτικά συστατικά που το παιδί χρειάζεται. Απλά, πρέπει να διαλέξετε και να σερβίρετε σοφά. Μία τροφή που περιέχει σάκχαρα ή άμυλα, είναι πιο ασφαλής για τα δόντια όταν καταναλώνεται με το γεύμα και όχι σαν σνακ. Τροφές που κολλούν στα δόντια – όπως τα αποξηραμένα φρούτα και τα ζαχαρωτά δεν απομακρύνονται εύκολα από τα δόντια με το σάλιο, το νερό ή το γάλα. Έτσι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να προκαλούν τερηδόνα από τροφές που καθαρίζονται πιο εύκολα από τα δόντια. Συζητήστε με τον παιδοδοντίατρό σας, για το πώς να διαλέξετε και να προσφέρετε τροφές που προστατεύουν τη στοματική υγεία του παιδιού σας.

Πότε πρέπει να κάνει την πρώτη του φθορίωση και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η πρώτη φθορίωση στο οδοντιατρείο γίνεται με τη συμπλήρωση του 3ου έτους. Το φθόριο είναι για τα δόντια ότι το ασβέστιο για τα κόκαλα. Τα κάνει πιο σκληρά κι έτσι και πιο δύσκολα χαλάνε, αλλά κι αν χαλάσουν η τερηδόνα προχωρά πιο αργά κι έτσι την προλαβαίνουμε σε πιο πρώιμο στάδιο.
Η προστασία από το φθόριο διαρκεί 6 μήνες και γι” αυτό το ανανεώνουμε δύο φορές το χρόνο. Η επίσκεψη αυτή, είναι πολύ απλή, εύκολη και ευχάριστη και συστήνει το παιδί στον/στην παιδοδοντίατρο, στους ήχους και στον τρόπο που γίνονται τα πράγματα σε ένα οδοντιατρείο.

Εάν το παιδί μου έχει μια ισορροπημένη διατροφή παίρνει αρκετό φθόριο για τα δόντια του;

Όχι! Η ισορροπημένη δίαιτα δεν εξασφαλίζει την αναγκαία ποσότητα φθορίου για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των δοντιών του παιδιού σας. Εάν δεν ζείτε σε κοινότητα που έχει φθοριωμένο νερό, το παιδί σας χρειάζεται ένα συμπλήρωμα φθορίου κατά τη διάρκεια των χρόνων που αναπτύσσονται τα δόντια. Ο/η παιδοδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε πόσο συμπληρωματικό φθόριο χρειάζεται το παιδί σας, βασιζόμενος στη συγκέντρωση του φθορίου στο πόσιμο νερό και στην ηλικία και το βάρος του παιδιού.

Το παιδί μου επιμένει να πλένει μόνο του τα δόντια του. Τι πρέπει να κάνω; Να το αφήσω ή να επιμείνω να το κάνω εγώ;

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Η μία είναι το πρωί μετά το πρωινό και η δεύτερη -που είναι και η πιο σημαντική- είναι το βράδυ αμέσως πριν τον ύπνο. Το πρωί το παιδί μπορεί να πλένει μόνο του τα δόντια. Το βραδινό όμως βούρτσισμα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από κάποιον μεγάλο μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Και αυτό γιατί μέχρι εκείνη την ηλικία ο εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε το χέρι να έχει την απαραίτητη επιδεξιότητα για να είναι το βούρτσισμα των δοντιών σωστό.

Τι περιλαμβάνει ένα οδοντιατρικό τσεκ απ;

Ο/η παιδοδοντίατρος θα ελέγξει το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του παιδιού. Θα εξετάσει προσεκτικά τα δόντια του παιδιού, τα μαλακά μόρια του στόματος και τις γνάθους. Τα δόντια θα καθαριστούν και θα γυαλιστούν και μετά θα εφαρμοστεί το φθοριούχο ζελέ. Ο/η παιδοδοντίατρός δεν θα μιλήσει μόνο σε σας σχετικά με τη στοματική υγεία, αλλά και στο παιδί σας και μάλιστα με εύκολες, κατανοητές λέξεις, εικόνες και ιδέες. Το παιδί σας θα ενθαρρυνθεί να αναλάβει την ευθύνη για ένα υγιές χαμόγελο.

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν και ειδικές οδοντιατρικές ανάγκες;

Τα περισσότερα έχουν. Μερικά ειδικά παιδιά είναι πολύ επιρρεπή στην τερηδόνα, στην ουλίτιδα ή το οδοντικό τραύμα. Άλλα χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ή δίαιτα ειδικά προσαρμοσμένη για τη στοματική τους υγεία. Ακόμα ορισμένα άλλα παιδιά έχουν σωματική δυσκολία στο να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις συνήθειες υγιεινής στο σπίτι. Τα καλά νέα είναι ότι τα οδοντικά προβλήματα προλαμβάνονται. Αν η οδοντιατρική φροντίδα ξεκινήσει νωρίς και ακολουθείται συστηματικά κάθε παιδί μπορεί να απολαμβάνει ένα υγιές χαμόγελο.

Μπορεί ο παιδοδοντίατρός μου να αντιμετωπίσει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες;

Απολύτως! Οι παιδοδοντίατροι έχουν δύο ή περισσότερα χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών πέρα από τις σπουδές στην οδοντιατρική σχολή. Η εκπαίδευσή τους σαν ειδική επικεντρώνεται στη φροντίδα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, τα παιδοδοντιατρικά ιατρεία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα στους ειδικούς ασθενείς. Οι παιδοδοντίατροι, επειδή έχουν τη γνώση, είναι συχνά οι ειδικοί που επιλέγονται για την οδοντιατρική φροντίδα ενηλίκων με ειδικές ανάγκες.

 Βέρα Μπάκαλα
Παιδοδοντίατρος

 

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR