ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

 

13-04-2008 

 

Η υγεία των δοντιών ξεκινά από την εγκυμοσύνη και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού

 

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

Η εγκυμοσύνη είναι μία θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές.  Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία.  Το φυλλάδιο αυτό έχει σκοπό αφ’ ενός να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στις μέλλουσες μητέρες ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της δικής τους στοματικής υγείας και αφ’ ετέρου να τις ενημερώσει για το τι θα πρέπει να κάνουν για να αποκτήσει το μωρό τους στο μέλλον γερά δόντια.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι θα πρέπει να γνωρίζω για την υγεία μου και τη διατροφή μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειές σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του.  Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤα οστά και η διατροφή σας και όχι τα δόντια σας είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας.  Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό κλέβει ασβέστιο από την μητέρα και γι’ αυτό “χαλάνε” τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές.  Θα πρέπει να μην καταναλώνετε αλκοόλ και βέβαια, να μην καπνίζετε.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΣτις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων.  Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες.  Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που “χαλάει” τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που “έκλεψε” το έμβρυο.  Θα πρέπει, λοιπόν, να περιορίζετε την κατανάλωση τροφών ανάμεσα στα γεύματα.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΚατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών.  Η ορμονική αυτή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων της εγκύου.  Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη και σταματά με την ολοκλήρωσή της.  Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με συστηματικό βούρτσισμα και με χρήση οδοντικού νήματος.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν έχετε συμπτώματα σαν αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω. 
Είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν τον τοκετό, διότι μετά ίσως χρειαστεί να περάσουν και τρεις μήνες μέχρι να μπορέσετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού.  Βεβαίως, θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος, μια και αυτό μπορεί να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας ή τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσει για την περίπτωσή σας.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δόντια του μωρού;

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Τα πρώτα δόντια του μωρού, τα νεογιλά, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ τα μόνιμα στο δεύτερο.  
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Γι’ αυτό διαταραχές στην υγεία της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια του μωρού.  
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Μερικά φάρμακα (όπως οι τετρακυκλίνες) μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και τη σύσταση των δοντιών.  
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές με τα φάρμακα που παίρνετε και να έχετε πάντοτε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Οι παιδοδοντίατροι είναι οδοντίατροι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη σωστή, αποτελεσματική και όσο γίνεται πιο ευχάριστη για τα παιδιά αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων τους.  Ο παιδοδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την υγεία τον στόματος, όπως ο παιδίατρος είναι υπεύθυνος για τη γενική υγεία του παιδιού σας.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνει πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Σ’ αυτήν την πρώτη επίσκεψη ο παιδοδοντίατρος θα οργανώσει και θα σας προτείνει να ακολουθήσετε ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα, θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, θα σας δώσει συμβουλές για τη διατροφή του και θα σας ενημερώσει για το πως να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Η δεύτερη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν το παιδί σας γίνει 2,5 – 3 ετών και έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών.  Σκοπός της επίσκεψης είναι να ελεγχθεί αν όλα τα δόντια έχουν ανατείλει φυσιολογικά, αν υπάρχει τερηδόνα και αν τηρείται σωστά το προληπτικό πρόγραμμα.  Θα γίνουν τέλος οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτής της ηλικίας.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5 – 4 ετών.  Θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά στην ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού και αν υπάρχει τερηδόνα.  Θα προσαρμοστεί ξανά το προληπτικό πρόγραμμα και θα γίνει η πρώτη τοπική φθορίωση στο παιδί.  Μετά από αυτήν την ηλικία ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει πλέον να εξετάζει το παιδί κάθε 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του.  Να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και την τυχόν εμφάνιση τερηδόνας, να προσαρμόζει το προληπτικό πρόγραμμα και να κάνει τις τοπικές φθοριώσεις.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤο πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα.  Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει.  Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δε σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα.  Αν το μωρό σας, όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι συμπτώματα παρουσιάζονται όταν εμφανίζονται τα δόντια στο στόμα του μωρού και τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤα συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν εμφανίζονται τα πρώτα τους δόντια είναι:http://www.paidiatros.gr/500/image032.jpg

 

 

·        κόκκινα και διογκωμένα ούλα,

 

·        μεγάλη ποσότητα σάλιου,

 

·        δυσφορία και γκρίνια,

 

·        αλλαγή στις συνήθειες διατροφής,

 

·        ανορεξία,

 

·        ανησυχία στον ύπνο.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Γενικά, τα συμπτώματα πού σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών είναι ήπια.  Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια πού είναι κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό.  Ακόμη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί μπορεί να το ανακουφίσει.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο, πού δε σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤα βρέφη έχουν έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού, το οποίο αφενός ικανοποιεί την ανάγκη της διατροφής, αφετέρου υποκαθιστά τη σύνδεσή τους με τη μητέρα και ως εκ τούτου τους προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση.  Για να ικανοποιήσει αυτήν του την ανάγκη το παιδί χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του ή άλλα αντικείμενα.  Η πιπίλα είναι ένας επιβεβλημένος αλλά και συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού, πού μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά κατά της συνήθειας θηλασμού του δακτύλου.  Προσπάθεια αποφυγής της οδηγεί στο θηλασμό του δακτύλου το οποίο σαν υποκατάστατο της συνήθειας έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη των γνάθων.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Η χρήση της πιπίλας είναι λοιπόν προτιμότερη από το πιπίλισμα του δακτύλου, διότι η συνήθεια αυτή σταματά ευκολότερα και δεν προκαλεί το ίδιο σοβαρές στοματογναθικές ανωμαλίες.  
Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να επιμένουν στη χρήση της και όχι να την αποφεύγουν.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε πρέπει να σταματήσει η χρησιμοποίηση της πιπίλας ;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ χρησιμοποίηση τόσο της πιπίλας όσο και της συνήθειας του δακτύλου θα πρέπει να σταματήσει πριν την ηλικία των 4 ετών.  Έτσι, τυχόν παραμορφώσεις των δοντιών ή των γνάθων θα προλάβουν να διορθωθούν από μόνες τους με το χρόνο.  Αντίθετα, αν η συνήθεια αυτή παραταθεί μετά το 4ο έτος, όπως συμβαίνει με το θηλασμό του δακτύλου, οι παραμορφώσεις κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες και η επιδιόρθωσή τους δύσκολη.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Στις περιπτώσεις αυτές ο πλέον κατάλληλος για να συμβουλευτείτε είναι ο παιδοδοντίατρός σας, ο οποίος θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τους τρόπους θεραπείας και διακοπής των συνηθειών αυτών.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠώς πρέπει να είναι μία σωστή πιπίλα;

 

 

·        Το μέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού.

 

·        Η θηλή πρέπει να είναι μαλακή με λεπτό και ευλύγιστο αυχένα. Το σχήμα της πρέπει να είναι ανατομικά συμμετρικό, για να είναι πάντα σωστά τοποθετημένη στο στόμα του μωρού.http://www.paidiatros.gr/500/image033.jpg

 

·        Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καμπυλότητα για να εφαρμόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και μεγάλες τρύπες αερισμού, ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα γύρω από τα χείλη.

 

·        Επίσης, να είναι έτσι κατασκευασμένη, ώστε να είναι εντελώς αδύνατη η αποσυναρμολόγησή της από ένα παιδί.

 

·        Τέλος, η στήριξη της με κορδέλα γύρω από το λαιμό του μωρού απαγορεύεται αυστηρά διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού.

 

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι πρέπει να προσέχω στη δίαιτα του παιδιού μου;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤο μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την ιδανική τροφή για το βρέφος, μια και περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη του νεογέννητου.  Εφ’ όσον αποφασίσατε να το φέρετε στον κόσμο είναι πραγματικά κρίμα να του στερήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Μετά τους πρώτους μήνες θα προχωρήσετε στο σταδιακό εμπλουτισμό της διατροφής του.  Οι βασικές διαιτητικές συνήθειες τον παιδιού διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν δηλαδή οι γονείς έχουν τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής του.  Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντική η επιλογή των τροφών και οι σχετικές συνήθειες που υιοθετούνται.  Προσπαθήστε γενικά να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Μην προσθέτετε ζάχαρη στο γάλα του ή στις διάφορες τροφές του.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Αν το παιδί σας χρειάζεται να τρώει κάτι ανάμεσα στα κύρια γεύματα θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν ζάχαρη (τσίχλες, καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυμοί) ή είναι κολλώδεις (σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, πατατάκια) γιατί προκαλούν τερηδόνα. Αντίθετα, τροφές όπως τα λαχανικά (καρότο, σέλινο, αγγούρι), τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί -πάντα χωρίς ζάχαρη- κρίνονται επιθυμητές.  Επίσης, πολύ καλή επιλογή είναι τα κίτρινα τυριά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της τερηδόνας.  Τα παιδιά αποδέχονται ευκολότερα τέτοιου είδους τροφές, αν δεν έχουν συνηθίσει προηγουμένως σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Κακές συνήθειες διατροφής προάγουν γενικά την εμφάνιση της τερηδόνας σε κάθε ηλικία.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης της διατροφής στην τερηδόνα είναι η τερηδόνα του θηλασμού.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι είναι η τερηδόνα του θηλασμού;
Η τερηδόνα του θηλασμού είναι μια βαριάς μορφής καταστροφή των δοντιών, η οποία οφείλεται σε κακό τρόπο διατροφής των παιδιών.  Αυτή η μορφή τερηδόνας παρατηρείται συνήθως σε παιδιά από 2 έως 5 ετών και αφορά τα νεογιλά δόντια τους.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠου οφείλεται η τερηδόνα αυτή;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ πιο συνηθισμένη αιτία της τερηδόνας αυτής της μορφής είναι το τάισμα με το μπιμπερό ενώ το μωρό κοιμάται.  Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου στο στόμα μειώνεται σημαντικά και το γάλα, ανεξάρτητα από το αν περιέχει ζάχαρη ή όχι, παραμένει πάνω στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα.  Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν αντί για γάλα βάλουμε στο μπιμπερό χυμό, έστω και αραιωμένο, ή νερό με ζάχαρη ή μέλι ή αν δίνουμε στο παιδί πιπίλα πού είναι βουτηγμένη σε μέλι ή σε ζάχαρη.  Ακόμη και το μητρικό γάλα μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους βλάβες αν το παιδί έχει την ευκαιρία να θηλάζει και μετά την ηλικία του ενός έτους και όποτε θέλει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤο τάισμα του μωρού σας με το μπιμπερό θα πρέπει λοιπόν να γίνεται όταν είναι όρθιο και ξύπνιο και να κοιμάται πάντα με καθαρά δόντια.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠοιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τερηδόνα τον θηλασμού;
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της τερηδόνας του θηλασμού είναι η πρόληψή της.  Η πρόληψη γίνεται με την ενημέρωση των γονέων για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφεύγουν.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠώς μπορώ να προλάβω την τερηδόνα του θηλασμού;
Θηλάστε το μωρό σας τουλάχιστον μέχρι τον 4ο ή 6ο μήνα.http://www.paidiatros.gr/500/image032.jpg

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Χρησιμοποιείτε το μπιμπερό μόνο για γάλα ή νερό και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Ποτέ όταν το παιδί κοιμάται.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Καθαρίζετε πάντα τα δόντια του μωρού σας πριν κοιμηθεί.  Μέχρι να μπορέσει το μωρό να πιει από ποτήρι ταΐστε τους χυμούς ή αλλά υγρά με το κουταλάκι.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Μη δίνετε ποτέ στο μωρό σας πιπίλα βουτηγμένη σε ζάχαρη ή μέλι.  Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στα δοντάκια του.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια στο στόμα του παιδιού ξεκινήστε τη διαδικασία καθαρισμού των δοντιών μετά από κάθε γεύμα.  Χρησιμοποιήστε αρχικά μία βρεγμένη γάζα και αργότερα μια μικρή και μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόπαστα.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Κατά τη διάρκεια του ταΐσματος κρατήστε στα χέρια σας το μωρό σας και το μπιμπερό.  Έτσι το παιδί μαθαίνει ότι οι γονείς είναι αυτοί που ελέγχουν το μπουκάλι.  Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η ώρα που το παιδί τρώει με την ώρα που κοιμάται, μια και πρόκειται για δύο ξεχωριστές δραστηριότητες.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο πριν συμπληρώσει το παιδί σας τους 12 μήνες και, βέβαια, ποτέ αργότερα από την ηλικία των 3 ετών.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε μπορώ να σταματήσω τη χρήση του μπιμπερό;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΑπό την ηλικία που το παιδί μπορεί να κάθεται μόνο του μπορεί και πρέπει να αρχίσει να πίνει τα υγρά από ειδικό ποτήρι με στόμιο.  Γενικά, στόχος σας πρέπει να είναι το παιδί να έχει σταματήσει τη χρήση του μπιμπερό μέχρι το 12ο μήνα.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠώς μπορώ να το επιτύχω;
Υπάρχουν τρεις μέθοδοι που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διακοπή της συνήθειας του μπιμπερό:

 

 

·        Ο δραστικότερος τρόπος είναι, βέβαια, να πεταχτεί το μπιμπερό στα σκουπίδια μετά τους 12 μήνες.

 

·        Ένας άλλος είναι να αραιώνεται σταδιακά το γάλα με νερό, έτσι ώστε σε δύο εβδομάδες το περιεχόμενο του μπουκαλιού να είναι πλέον σκέτο νερό.

 

·        Ένας τρίτος τρόπος είναι να μειώνεται καθημερινά η ποσότητα του γάλακτος μέχρι να σταματήσει η συνήθεια.

 

·        Η έγκαιρη αντικατάσταση του μπιμπερό με ένα ειδικό ποτηράκι με στόμιο θα οδηγήσει ομαλά το μικρό στο κανονικό ποτήρι.

 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΩΡΙΣ

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΓιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια;

 

 

·        Κατ’ αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής.

 

·        Δόντια χαλασμένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, μερικές φορές, πυρετό.

 

·        Τα δόντια είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε.

 

·        Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους πού θα χρειαστούν τα μόνιμα δόντια.

 

·        Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων.

 

·        Γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του.

 

·        Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα στο οποίο και τα μόνιμα δόντια, όταν έρθουν, χαλάνε αμέσως.  Γι’ αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος. 
 

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου;
Ο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας των δοντιών είναι η εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία.  Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δοντιών, τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου και τις συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρό σας.  Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών.  Εάν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε Θα πρέπει να αρχίσει το βούρτσισμα των δοντιών;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΌπως είπαμε ήδη ο καθαρισμός του στόματος αρχίζει αμέσως μόλις εμφανιστούν τα νεογιλά δόντια.  Μέχρι το τέλος του 2ου έτους του μωρού μία βρεγμένη γάζα, κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα, καθαρίζει σωστά τα πρώτα δόντια του χωρίς να τα ερεθίζει (12 ως 24 μηνών).
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΚαθώς το παιδί μεγαλώνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μικρή και μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα (μέχρι το 3ο έτος του).

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι είναι το φθόριο και πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω;
Το φθόριο είναι ένα στοιχείο το οποίο κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα.  Έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει μέχρι 60% την εμφάνιση της τερηδόνας.  Το φθόριο δηλαδή βοηθά τα παιδιά να έχουν πιο γερά δόντια και τους γονείς να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.  Θα πρέπει να δίνεται σε κατάλληλες ποσότητες ανάλογα με την ηλικία και την περιοχή που ζει κάθε παιδί.  Γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει κατάλληλα για τη δασολογία και τον τρόπο χρήσης ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου τραυματίσει τα δόντια του;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΕίναι αλήθεια ότι όταν το παιδί αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα έχει και τα πρώτα του ατυχήματα.  Αν χτυπήσει τα δόντια του πρέπει αμέσως να αξιολογηθεί από έναν παιδοδοντίατρο, αν το τραύμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μόνιμα δόντια, που είναι κάτω από τα παιδικά, και να ληφθούν τυχόν προληπτικά μέτρα.

 

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ γνώση και οι τεχνικές που διαθέτουν οι παιδοδοντίατροι σήμερα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων που είναι ικανά να προλάβουν την τερηδόνα και τα προβλήματα των ούλων στα παιδιά.  Αυτό, όμως, απαιτεί τη δική σας ενημέρωση, την αποφασιστικότητα σας και τη συνέπειά σας στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, ώστε το παιδί σας να απολαύσει μία ολόκληρη ζωή χωρίς κανένα οδοντικό πρόβλημα.

 

Θα ολοκληρώσουμε παρουσιάζοντας τρεις αλήθειες για την προληπτική οδοντιατρική.

 

 

1.     Τα κυριότερα οδοντιατρικά προβλήματα του στόματος – η τερηδόνα, οι νόσοι των ούλων και οι νόσοι των μαλθακών ιστών – μπορούν να προληφθούν σχεδόν 100%, ιδιαίτερα αν η πρόληψη αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία.

 

2.     Οι οδοντίατροι κάνουν σήμερα υψηλού επιπέδου οδοντιατρικές αποκαταστάσεις. Καμία από τις αποκαταστάσεις αυτές δεν είναι αιώνια.  Αιώνια αποτελέσματα έχει μόνο η πρόληψη, γιατί μας δίνει γερά δόντια και καλή στοματική υγεία.
 

 

3.     Οι αποκαταστάσεις στοιχίζουν πολύ ακριβά και δε διαρκούν, ενώ η πρόληψη στοιχίζει πολύ λίγο και διαρκεί για πάντα.  Πρόληψη σημαίνει ότι πηγαίνω στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να προλάβω και όχι μόνο όταν πονάω.  Γιατί τότε μπορεί να είναι πολύ αργά.

 

Αγαπητοί μας γονείς, πρόληψη σημαίνει υγεία, σημαίνει εξυπνάδα, σημαίνει επένδυση. Και οι έξυπνοι επενδύουν. Γίνε κι εσύ ένας από αυτούς.

 

 

 

 

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο www.paidiatros.gr  έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού (ή άλλου λειτουργού Υγείας).

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

13-04-2008 admin 0  46 εμφανίσεις

Εκτυπώσιμη μορφήSend by emailPDF version

http://demo.paidiatros.gr/sites/default/files/article_images/brushingteeth_1.jpg

Η υγεία των δοντιών ξεκινά από την εγκυμοσύνη και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού

 

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

Η εγκυμοσύνη είναι μία θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές.  Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία.  Το φυλλάδιο αυτό έχει σκοπό αφ’ ενός να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στις μέλλουσες μητέρες ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της δικής τους στοματικής υγείας και αφ’ ετέρου να τις ενημερώσει για το τι θα πρέπει να κάνουν για να αποκτήσει το μωρό τους στο μέλλον γερά δόντια.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι θα πρέπει να γνωρίζω για την υγεία μου και τη διατροφή μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειές σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του.  Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤα οστά και η διατροφή σας και όχι τα δόντια σας είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας.  Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό κλέβει ασβέστιο από την μητέρα και γι’ αυτό “χαλάνε” τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές.  Θα πρέπει να μην καταναλώνετε αλκοόλ και βέβαια, να μην καπνίζετε.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΣτις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων.  Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες.  Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που “χαλάει” τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που “έκλεψε” το έμβρυο.  Θα πρέπει, λοιπόν, να περιορίζετε την κατανάλωση τροφών ανάμεσα στα γεύματα.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΚατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών.  Η ορμονική αυτή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων της εγκύου.  Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη και σταματά με την ολοκλήρωσή της.  Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με συστηματικό βούρτσισμα και με χρήση οδοντικού νήματος.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν έχετε συμπτώματα σαν αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω. 
Είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν τον τοκετό, διότι μετά ίσως χρειαστεί να περάσουν και τρεις μήνες μέχρι να μπορέσετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού.  Βεβαίως, θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος, μια και αυτό μπορεί να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας ή τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσει για την περίπτωσή σας.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δόντια του μωρού;

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Τα πρώτα δόντια του μωρού, τα νεογιλά, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ τα μόνιμα στο δεύτερο.  
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Γι’ αυτό διαταραχές στην υγεία της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια του μωρού.  
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Μερικά φάρμακα (όπως οι τετρακυκλίνες) μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και τη σύσταση των δοντιών.  
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές με τα φάρμακα που παίρνετε και να έχετε πάντοτε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Οι παιδοδοντίατροι είναι οδοντίατροι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη σωστή, αποτελεσματική και όσο γίνεται πιο ευχάριστη για τα παιδιά αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων τους.  Ο παιδοδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την υγεία τον στόματος, όπως ο παιδίατρος είναι υπεύθυνος για τη γενική υγεία του παιδιού σας.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνει πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Σ’ αυτήν την πρώτη επίσκεψη ο παιδοδοντίατρος θα οργανώσει και θα σας προτείνει να ακολουθήσετε ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα, θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, θα σας δώσει συμβουλές για τη διατροφή του και θα σας ενημερώσει για το πως να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Η δεύτερη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν το παιδί σας γίνει 2,5 – 3 ετών και έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών.  Σκοπός της επίσκεψης είναι να ελεγχθεί αν όλα τα δόντια έχουν ανατείλει φυσιολογικά, αν υπάρχει τερηδόνα και αν τηρείται σωστά το προληπτικό πρόγραμμα.  Θα γίνουν τέλος οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτής της ηλικίας.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5 – 4 ετών.  Θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά στην ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού και αν υπάρχει τερηδόνα.  Θα προσαρμοστεί ξανά το προληπτικό πρόγραμμα και θα γίνει η πρώτη τοπική φθορίωση στο παιδί.  Μετά από αυτήν την ηλικία ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει πλέον να εξετάζει το παιδί κάθε 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του.  Να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και την τυχόν εμφάνιση τερηδόνας, να προσαρμόζει το προληπτικό πρόγραμμα και να κάνει τις τοπικές φθοριώσεις.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤο πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα.  Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει.  Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δε σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα.  Αν το μωρό σας, όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι συμπτώματα παρουσιάζονται όταν εμφανίζονται τα δόντια στο στόμα του μωρού και τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤα συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν εμφανίζονται τα πρώτα τους δόντια είναι:http://www.paidiatros.gr/500/image032.jpg

 

 

·        κόκκινα και διογκωμένα ούλα,

 

·        μεγάλη ποσότητα σάλιου,

 

·        δυσφορία και γκρίνια,

 

·        αλλαγή στις συνήθειες διατροφής,

 

·        ανορεξία,

 

·        ανησυχία στον ύπνο.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Γενικά, τα συμπτώματα πού σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών είναι ήπια.  Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια πού είναι κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό.  Ακόμη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί μπορεί να το ανακουφίσει.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο, πού δε σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤα βρέφη έχουν έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού, το οποίο αφενός ικανοποιεί την ανάγκη της διατροφής, αφετέρου υποκαθιστά τη σύνδεσή τους με τη μητέρα και ως εκ τούτου τους προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση.  Για να ικανοποιήσει αυτήν του την ανάγκη το παιδί χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του ή άλλα αντικείμενα.  Η πιπίλα είναι ένας επιβεβλημένος αλλά και συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού, πού μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά κατά της συνήθειας θηλασμού του δακτύλου.  Προσπάθεια αποφυγής της οδηγεί στο θηλασμό του δακτύλου το οποίο σαν υποκατάστατο της συνήθειας έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη των γνάθων.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Η χρήση της πιπίλας είναι λοιπόν προτιμότερη από το πιπίλισμα του δακτύλου, διότι η συνήθεια αυτή σταματά ευκολότερα και δεν προκαλεί το ίδιο σοβαρές στοματογναθικές ανωμαλίες.  
Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να επιμένουν στη χρήση της και όχι να την αποφεύγουν.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε πρέπει να σταματήσει η χρησιμοποίηση της πιπίλας ;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ χρησιμοποίηση τόσο της πιπίλας όσο και της συνήθειας του δακτύλου θα πρέπει να σταματήσει πριν την ηλικία των 4 ετών.  Έτσι, τυχόν παραμορφώσεις των δοντιών ή των γνάθων θα προλάβουν να διορθωθούν από μόνες τους με το χρόνο.  Αντίθετα, αν η συνήθεια αυτή παραταθεί μετά το 4ο έτος, όπως συμβαίνει με το θηλασμό του δακτύλου, οι παραμορφώσεις κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες και η επιδιόρθωσή τους δύσκολη.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Στις περιπτώσεις αυτές ο πλέον κατάλληλος για να συμβουλευτείτε είναι ο παιδοδοντίατρός σας, ο οποίος θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τους τρόπους θεραπείας και διακοπής των συνηθειών αυτών.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠώς πρέπει να είναι μία σωστή πιπίλα;

 

 

·        Το μέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού.

 

·        Η θηλή πρέπει να είναι μαλακή με λεπτό και ευλύγιστο αυχένα. Το σχήμα της πρέπει να είναι ανατομικά συμμετρικό, για να είναι πάντα σωστά τοποθετημένη στο στόμα του μωρού.http://www.paidiatros.gr/500/image033.jpg

 

·        Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καμπυλότητα για να εφαρμόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και μεγάλες τρύπες αερισμού, ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα γύρω από τα χείλη.

 

·        Επίσης, να είναι έτσι κατασκευασμένη, ώστε να είναι εντελώς αδύνατη η αποσυναρμολόγησή της από ένα παιδί.

 

·        Τέλος, η στήριξη της με κορδέλα γύρω από το λαιμό του μωρού απαγορεύεται αυστηρά διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού.

 

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι πρέπει να προσέχω στη δίαιτα του παιδιού μου;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤο μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την ιδανική τροφή για το βρέφος, μια και περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη του νεογέννητου.  Εφ’ όσον αποφασίσατε να το φέρετε στον κόσμο είναι πραγματικά κρίμα να του στερήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Μετά τους πρώτους μήνες θα προχωρήσετε στο σταδιακό εμπλουτισμό της διατροφής του.  Οι βασικές διαιτητικές συνήθειες τον παιδιού διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν δηλαδή οι γονείς έχουν τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής του.  Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντική η επιλογή των τροφών και οι σχετικές συνήθειες που υιοθετούνται.  Προσπαθήστε γενικά να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Μην προσθέτετε ζάχαρη στο γάλα του ή στις διάφορες τροφές του.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Αν το παιδί σας χρειάζεται να τρώει κάτι ανάμεσα στα κύρια γεύματα θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν ζάχαρη (τσίχλες, καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυμοί) ή είναι κολλώδεις (σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, πατατάκια) γιατί προκαλούν τερηδόνα. Αντίθετα, τροφές όπως τα λαχανικά (καρότο, σέλινο, αγγούρι), τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί -πάντα χωρίς ζάχαρη- κρίνονται επιθυμητές.  Επίσης, πολύ καλή επιλογή είναι τα κίτρινα τυριά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της τερηδόνας.  Τα παιδιά αποδέχονται ευκολότερα τέτοιου είδους τροφές, αν δεν έχουν συνηθίσει προηγουμένως σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Κακές συνήθειες διατροφής προάγουν γενικά την εμφάνιση της τερηδόνας σε κάθε ηλικία.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης της διατροφής στην τερηδόνα είναι η τερηδόνα του θηλασμού.

 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι είναι η τερηδόνα του θηλασμού;
Η τερηδόνα του θηλασμού είναι μια βαριάς μορφής καταστροφή των δοντιών, η οποία οφείλεται σε κακό τρόπο διατροφής των παιδιών.  Αυτή η μορφή τερηδόνας παρατηρείται συνήθως σε παιδιά από 2 έως 5 ετών και αφορά τα νεογιλά δόντια τους.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠου οφείλεται η τερηδόνα αυτή;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ πιο συνηθισμένη αιτία της τερηδόνας αυτής της μορφής είναι το τάισμα με το μπιμπερό ενώ το μωρό κοιμάται.  Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου στο στόμα μειώνεται σημαντικά και το γάλα, ανεξάρτητα από το αν περιέχει ζάχαρη ή όχι, παραμένει πάνω στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα.  Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν αντί για γάλα βάλουμε στο μπιμπερό χυμό, έστω και αραιωμένο, ή νερό με ζάχαρη ή μέλι ή αν δίνουμε στο παιδί πιπίλα πού είναι βουτηγμένη σε μέλι ή σε ζάχαρη.  Ακόμη και το μητρικό γάλα μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους βλάβες αν το παιδί έχει την ευκαιρία να θηλάζει και μετά την ηλικία του ενός έτους και όποτε θέλει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤο τάισμα του μωρού σας με το μπιμπερό θα πρέπει λοιπόν να γίνεται όταν είναι όρθιο και ξύπνιο και να κοιμάται πάντα με καθαρά δόντια.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠοιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τερηδόνα τον θηλασμού;
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της τερηδόνας του θηλασμού είναι η πρόληψή της.  Η πρόληψη γίνεται με την ενημέρωση των γονέων για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφεύγουν.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠώς μπορώ να προλάβω την τερηδόνα του θηλασμού;

 

  • Θηλάστε το μωρό σας τουλάχιστον μέχρι τον 4ο ή 6ο μήνα.

 

  •  Χρησιμοποιείτε το μπιμπερό μόνο για γάλα ή νερό και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Ποτέ όταν το παιδί κοιμάται.

 

  •  Καθαρίζετε πάντα τα δόντια του μωρού σας πριν κοιμηθεί.  Μέχρι να μπορέσει το μωρό να πιει από ποτήρι ταΐστε τους χυμούς ή αλλά υγρά με το κουταλάκι.

 

  •  Μη δίνετε ποτέ στο μωρό σας πιπίλα βουτηγμένη σε ζάχαρη ή μέλι.  Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στα δοντάκια του.

 

  • Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια στο στόμα του παιδιού ξεκινήστε τη διαδικασία καθαρισμού των δοντιών μετά από κάθε γεύμα.  Χρησιμοποιήστε αρχικά μία βρεγμένη γάζα και αργότερα μια μικρή και μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόπαστα.

 

  •  Κατά τη διάρκεια του ταΐσματος κρατήστε στα χέρια σας το μωρό σας και το μπιμπερό.  Έτσι το παιδί μαθαίνει ότι οι γονείς είναι αυτοί που ελέγχουν το μπουκάλι.  Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η ώρα που το παιδί τρώει με την ώρα που κοιμάται, μια και πρόκειται για δύο ξεχωριστές δραστηριότητες.

 

  •  Επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο πριν συμπληρώσει το παιδί σας τους 12 μήνες και, βέβαια, ποτέ αργότερα από την ηλικία των 3 ετών.

Πότε μπορώ να σταματήσω τη χρήση του μπιμπερό;

Από την ηλικία που το παιδί μπορεί να κάθεται μόνο του μπορεί και πρέπει να αρχίσει να πίνει τα υγρά από ειδικό ποτήρι με στόμιο.  Γενικά, στόχος σας πρέπει να είναι το παιδί να έχει σταματήσει τη χρήση του μπιμπερό μέχρι το 12ο μήνα.

 

Πώς μπορώ να το επιτύχω;
Υπάρχουν τρεις μέθοδοι που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διακοπή της συνήθειας του μπιμπερό:

 

 

·        Ο δραστικότερος τρόπος είναι, βέβαια, να πεταχτεί το μπιμπερό στα σκουπίδια μετά τους 12 μήνες.

 

·        Ένας άλλος είναι να αραιώνεται σταδιακά το γάλα με νερό, έτσι ώστε σε δύο εβδομάδες το περιεχόμενο του μπουκαλιού να είναι πλέον σκέτο νερό.

 

·        Ένας τρίτος τρόπος είναι να μειώνεται καθημερινά η ποσότητα του γάλακτος μέχρι να σταματήσει η συνήθεια.

 

·        Η έγκαιρη αντικατάσταση του μπιμπερό με ένα ειδικό ποτηράκι με στόμιο θα οδηγήσει ομαλά το μικρό στο κανονικό ποτήρι.

 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΩΡΙΣ

 

Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια;

 

 

·        Κατ’ αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής.

 

·        Δόντια χαλασμένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, μερικές φορές, πυρετό.

 

·        Τα δόντια είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε.

 

·        Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους πού θα χρειαστούν τα μόνιμα δόντια.

 

·        Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων.

 

·        Γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του.

 

·        Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα στο οποίο και τα μόνιμα δόντια, όταν έρθουν, χαλάνε αμέσως.  Γι’ αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος. 
 

 

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου;
Ο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας των δοντιών είναι η εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία.  Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δοντιών, τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου και τις συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρό σας.  Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών.  Εάν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια.

 

Πότε Θα πρέπει να αρχίσει το βούρτσισμα των δοντιών;

  • Όπως είπαμε ήδη ο καθαρισμός του στόματος αρχίζει αμέσως μόλις εμφανιστούν τα νεογιλά δόντια.  Μέχρι το τέλος του 2ου έτους του μωρού μία βρεγμένη γάζα, κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα, καθαρίζει σωστά τα πρώτα δόντια του χωρίς να τα ερεθίζει (12 ως 24 μηνών).
  • Καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μικρή και μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα (μέχρι το 3ο έτος του).

 

Τι είναι το φθόριο και πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω;
Το φθόριο είναι ένα στοιχείο το οποίο κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα.  Έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει μέχρι 60% την εμφάνιση της τερηδόνας.  Το φθόριο δηλαδή βοηθά τα παιδιά να έχουν πιο γερά δόντια και τους γονείς να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.  Θα πρέπει να δίνεται σε κατάλληλες ποσότητες ανάλογα με την ηλικία και την περιοχή που ζει κάθε παιδί.  Γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει κατάλληλα για τη δασολογία και τον τρόπο χρήσης ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας.

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου τραυματίσει τα δόντια του;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΕίναι αλήθεια ότι όταν το παιδί αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα έχει και τα πρώτα του ατυχήματα.  Αν χτυπήσει τα δόντια του πρέπει αμέσως να αξιολογηθεί από έναν παιδοδοντίατρο, αν το τραύμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μόνιμα δόντια, που είναι κάτω από τα παιδικά, και να ληφθούν τυχόν προληπτικά μέτρα.

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η γνώση και οι τεχνικές που διαθέτουν οι παιδοδοντίατροι σήμερα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων που είναι ικανά να προλάβουν την τερηδόνα και τα προβλήματα των ούλων στα παιδιά.  Αυτό, όμως, απαιτεί τη δική σας ενημέρωση, την αποφασιστικότητα σας και τη συνέπειά σας στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, ώστε το παιδί σας να απολαύσει μία ολόκληρη ζωή χωρίς κανένα οδοντικό πρόβλημα.

 

Θα ολοκληρώσουμε παρουσιάζοντας τρεις αλήθειες για την προληπτική οδοντιατρική.

 

 

1.     Τα κυριότερα οδοντιατρικά προβλήματα του στόματος – η τερηδόνα, οι νόσοι των ούλων και οι νόσοι των μαλθακών ιστών – μπορούν να προληφθούν σχεδόν 100%, ιδιαίτερα αν η πρόληψη αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία.

 

2.     Οι οδοντίατροι κάνουν σήμερα υψηλού επιπέδου οδοντιατρικές αποκαταστάσεις. Καμία από τις αποκαταστάσεις αυτές δεν είναι αιώνια.  Αιώνια αποτελέσματα έχει μόνο η πρόληψη, γιατί μας δίνει γερά δόντια και καλή στοματική υγεία.
 

 

3.     Οι αποκαταστάσεις στοιχίζουν πολύ ακριβά και δε διαρκούν, ενώ η πρόληψη στοιχίζει πολύ λίγο και διαρκεί για πάντα.  Πρόληψη σημαίνει ότι πηγαίνω στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να προλάβω και όχι μόνο όταν πονάω.  Γιατί τότε μπορεί να είναι πολύ αργά.

 

Αγαπητοί μας γονείς, πρόληψη σημαίνει υγεία, σημαίνει εξυπνάδα, σημαίνει επένδυση. Και οι έξυπνοι επενδύουν. Γίνε κι εσύ ένας από αυτούς.

 

 

 

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο www.paidiatros.gr  έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού (ή άλλου λειτουργού Υγείας).

 

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR