Η εγγύτητα σε φαστφουντάδικα ενισχύει την παιδική παχυσαρκία

 

30-03-2009 

 

PATHFINDER


Τα γυμνασιόπαιδα που το σχολείο τους βρίσκεται κοντά σε φαστφουντάδικο έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά, το σχολείο των οποίων βρίσκεται πάνω από μισό χιλιόμετρο μακριά, σύμφωνα με μία έρευνα εκατομμυρίων μαθητών που πραγματοποίησαν οικονομολόγοι των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και της Κολούμπια.

Η έρευνα αυτή σηματοδοτεί την εντατική προσπάθεια των οικονομολόγων στο να καθορίσουν εάν η γεωγραφική εγγύτητα αποτελεί αιτία παχυσαρκίας.

Το πληθυσμιακό δείγμα ήταν μεγάλο, είχε διάρκεια μιας δεκαετίας σχεδόν και συμπεριέλαβε τέτοιες λεπτομερείς γεωγραφικές πληροφορίες, ώστε οι ερευνητές να δύνανται να παρατηρήσουν τα ποσοστά παχυσαρκίας ανάμεσα σε παιδιά γυμνασίου του ίδιου σχολείου πριν και μετά τη λειτουργία καταστήματος γρήγορου φαγητού κοντά στο σχολείο.

Μετά την προσαρμογή μιας σειράς μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος, της εκπαίδευσης και της φυλής, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας ήταν 5% παραπάνω στα παιδιά το σχολείο των οποίων βρισκόταν σε απόσταση λιγότερη των 200 μέτρων από πιτσαρίες, ή χαμπουργκεράδικα, σε σύγκριση με μαθητές των οποίων το σχολείο ήταν αρκετά πιο μακριά από τέτοιου είδους καταστήματα.

«Πιστεύω ότι ήρθαμε πολύ πιο κοντά στο να αποδείξουμε ότι υπάρχει σχέση αίτιου και αιτιατού σε σχέση με προηγούμενες έρευνες,» αναφέρει ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ, Enrico Moretti. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί οι υπολογισμοί αποτελούν αξιόπιστα και αμερόληπτα στοιχεία για την αιτιολογική σύνδεση του γρήγορου φαγητού με την παχυσαρκία για την ομάδα που εξετάσαμε.»

Ο καθηγητής Moretti είπε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο από τα αποτελέσματα το γιατί μόνον οι μαθητές που ήταν κοντά σε φαστ φουντ επηρεάστηκαν.

«Ίσως είναι το ότι οι μαθητές δεν θέλουν να απομακρύνονται πολύ,» είπε. «Ίσως δεν έχουν πολύ χρόνο διαλλείματος. Ίσως είναι το ότι έχουν τον πειρασμό μπροστά τους.»

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστιατόρων χαρακτήρισε την έρευνα ως «πρόχειρη», καθότι δεν έλαβε υπόψη της στοιχεία όπως η ατομική διατροφή και η γυμναστική.

Ένα άλλο σκέλος της ίδιας έρευνας ανέλυσε στοιχεία για εκατομμύρια έγκυες γυναίκες, οι οποίες γέννησαν στις πολιτείες του Τέξας, του Νιού Τζέρσεϋ και του Μίσιγκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Μετά την προσαρμογή μιας σειράς μεταβλητών, οι ερευνητές καθόρισαν ότι οι γυναίκες, οι οποίες ζούσαν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από κατάστημα φαστ φουντ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν πάνω από 22 κιλά κατά την εγκυμοσύνη τους, σε σύγκριση με όσες διέμεναν μακρύτερα.

Εφόσον πολλές από αυτές τις γυναίκες έκαναν και δεύτερο παιδί στη συνέχεια, οι οικονομολόγοι είχαν στοιχεία για να καθορίσουν το ότι οι γυναίκες αυτές είχαν αυξημένο βάρος και κατά την επόμενη εγκυμοσύνη τους, μετά το άνοιγμα ενός τέτοιου καταστήματος.

Ο Kelly Brownell, διευθυντής στο Κέντρο Rudd για την Πολιτική Τροφίμων και την Παχυσαρκία του Πανεπιστημίου Γέιλ, είπε για την έρευνα ότι έφερε αποδείξεις σχετικά με τη συνεισφορά των καταστημάτων φαστ φουντ στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στα παιδιά, και επομένως έχουν συνέπειες και στη δημόσια πολιτική.

«Ο καθορισμός ζωνών που απαγορεύουν τη λειτουργία καταστημάτων φαστ φουντ κοντά στα σχολεία είναι απολύτως ενδεδειγμένος, και οι γειτονιές που επιλέγουν να κρατήσουν μακριά αυτά τα καταστήματα παίρνουν μέτρα για την προστασία της μελλοντικής υγείας των παιδιών τους,» είπε ο κύριος Brownell.

NY Times

 

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR